BYGG

Harestua kan få treby

FORNØYD: - Vi har fått det vi håpet ut av dette, vi har jobbet friere og mer reellt enn i et realistisk oppdrag, samtidig som prosjektet er under utvikling, sier førsteamanuensis Marius Nygaard ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo.
FORNØYD: - Vi har fått det vi håpet ut av dette, vi har jobbet friere og mer reellt enn i et realistisk oppdrag, samtidig som prosjektet er under utvikling, sier førsteamanuensis Marius Nygaard ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
11. juni 2010 - 10:25

Lunner kommune kan få Norges første lavutslippsby, i hvert fall om det går som de 54 arkitektstudentene vil, og Lunner Allmenning som eier den gamle sagbrukstomten som nå skal bli ny stasjonsby.

– Dette er absolutt realistisk, jeg leter nå etter investorer. Hvis vi finner noen som kan bygge noe ganske raskt så kan dette går videre, sier en entusiastisk Ole Falk Frederiksen, sivilingeniør i Civitas og ansvarlig for utarbeidelsen av reguleringsplanen for det gamle sagbruksområdet.

Forsalg til Lunner Stasjonsby fra arkitektstudenter
– Dette er absolutt realistisk, jeg leter nå etter investorer. Hvis vi finner noen som kan bygge noe ganske raskt så kan dette går videre, sier en entusiastisk Ole Falk Frederiksen, sivilingeniør i Civitas og ansvarlig for utarbeidelsen av reguleringsplanen for det gamle sagbruksområdet. MAGNET: Studentenes forslag til Lunner Stasjonsby vakte stor interesse i lokalbefolkningen. Reaksjonene var positive. Joachim Seehusen



Rett tidspunkt

Frederiksen tok kontakt med førsteamanuensis Marius Nygaard på Arkitekthøgskolen, han tente på ideen om å la studentene få prøve seg.

– Studentene har behov for konkrete oppgaver, det har de fått her. Vi kom inn på rett tidspunkt, vi kan få en diskusjon før de viktige beslutningene er tatt. Vi har også en formidabel utredningskapasitet som det ikke er realistisk å betale for på et prosjekt av denne størrelsen, sier Nygaard.

Stasjonsbyen på Harestua er valgt som tema for et grunnkurs på fjerde semester, det har vært tema for forelesninger gjennom semesteret og studentene har utviklet forslag med modeller som en avsluttende hovedoppgave for kurset. Modellene ble stilt ut på Harestua siste helgen i mai måned. Flere hundre interesserte møtte frem, med ordføreren i spissen.



Begeistret

Ordfører Anders Larmerud fra Høyre er begeistret.

– Jeg er 99 prosent sikker på at dette blir det noe av. Vi holder på med en god del kommunale planer og vi må nok se på nytt på noen av dem etter dette, sier han.

Byen studentene har tegnet integreres både boliger, næringsarealer, skole, barnehager, bibliotek, jernbanestasjon, P-hus og eldreboliger. Det er et helhetsperspektiv over planene som ofte mangler.

– Jeg kommer selv fra byggenæringen og er litt irritert over at man i så liten grad tenker livsløpskostnader, det er man mer opptatt av i Sveits, Tyskland og Østerrike. Etter plan – og bygningsloven kan ikke vi påby passivhusstandard men vi kan legge til rette for det og oppfordre til at det blir brukt, sier ordføreren.

Forslag til Harestua ungdomsskole og flerbrukshall tegent av student Joachim Wassaum Imset
UTDANNING: Slik ser student Joachim Wassum Imset for seg at Harestua ungdomsskole og flerbrukshall kan bli - i tre. Joachim Seehusen

Tiden og veien

– Det er fullt mulig å bygge passivhusstandard allerede i dag. Hvis vi skal nå målet om å være CO2-nøytrale innen 2050 har vi ikke mer enn tiden og veien, mener Nygaard. Han forteller at det er høyt nivå på planarbeidet studentene har gjort.

– Tre er et hovedsatsingsområde for skolen, det er behov for nytenkning. For mange prosjekter i dag ligner hverandre

– Flere av de presenterte byggene er gode nok til at de fortjener å jobbes videre med av erfarne arkitekter, sier Frederiksen.



Jernbaneverket klar

– Det er en morsom idé, og vi kommer til å se på hva studentene har gjort, sier Sverre Setvik, senioringeniør i Jernbaneverket og ansvarlig for den nye Harestua stasjon som skal står klar innen utgangen av 2012.

– Men vi bruker jo mest stein og betong, jeg vet ikke om jeg kan se for meg en jernbaneplattform av tre.

Forslag til P-hus på Lunner Stasjonsby tegnet av arkitektstudentene Peder Brand og Morten Brandsdal
OPERA: Dette P-huset, tydelig inspirert av operaen i Oslo, er tegnet av Peder Brand og Maring Brandsdal. Slik har ingen før tegnet P-hus. Joachim Seehusen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.