BYGG

Kommunalministeren lover enklere byggeregler

Kommunalminister Jan Tore Sanner mener det er viktig med tilgjengelighet, men at det ikke nødvendig at alle boliger skal ha de samme kravene. Her fra Kværnerbyen i Oslo.
Kommunalminister Jan Tore Sanner mener det er viktig med tilgjengelighet, men at det ikke nødvendig at alle boliger skal ha de samme kravene. Her fra Kværnerbyen i Oslo. Bilde: Stein Jarle Olsen
2. apr. 2014 - 12:32

– Vi skal gjøre det enklere og billigere å bygge ved å forenkle plan- og bygningsloven, vi ønsker at loven skal være en ja-lov, startet Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under Byggdagene på Radisson Blu Oslo Plaza onsdag morgen.

Sanner understrekte at regjeringen ønsker at innbyggerne skal slippe dagens lange søknadsprosesser.

– De skal ha rett til å gjennomføre tiltak uten så søke, så lenge de ikke er i strid med norsk lov, forskrift eller plan, sa han.

Jobber for forenkling

Sanner understrekte videre på at den borgerlige regjeringen allerede har tatt viktige grep. Blant annet ved å samle plan- og bygningsloven i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Samtidig lovet han at regjeringen skal forenkle byggereglene ytterligere, og at de første forslagene til lovendringer skal legges frem for Stortinget allerede våren 2014.

– Vi skal forenkle de tekniske byggeforskriftene, begrense innsigelsesmulighetene og få en mer lokal tilpasning av arealpolitikken, sier han.

Og legger til at under arbeidet med endringer ønsker regjeringen å ha et tett samarbeid med næringen og brukerorganisasjoner.

Les også: Byggenæringen får nye regler for sentral godkjenning

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Tilgjengelighet i boliger

Prinsippet om universell utforming og tilgjengelighet i boliger skal ligge fast, ifølge statsråden.

– Men vi må se om man kan justere noe på de enkelte krav for å gjøre det enklere, og senke kostandene noe, sier han.

Sanner forteller at regjeringen ser på hvilke krav som stilles snusirkel i boliger, stigning ved ankomst til bolig, og lyd –og støykrav.

– Vi er opptatt av tilgjengelighet i boliger, særlig nå som befolkningen stadig lever lenger. Men vi må se på om det er nødvendig at absolutt alle boliger skal ha de samme kravene, sier han.

Les også: Gulvet klikkes allerede på plass. Nå kommer «klikkveggen»

Digitalisering av næringen

Noe av det viktigste å få fart på, er ifølge statsråden, digitaliseringen av byggenæringen.

– Vi skal jobbe for å få økt digitalisering i byggenæringen. Byggenæringen skal ikke være den siste papirbaserte næringen. Vi må ha økt bruk av digital informasjonsbruk i næringen, og mellom byggenæringen og myndighetene.

Målet er gode selvbetjeningstjenester mellom befolkningen og næringen.

– Slik at søknadsprosess blir enklere for privatpersoner, næringen og myndigheten. Vi må se på både regelverk og prosesser som legger til rette for økt digitalisering, sier Sanner.

Les også:

Her blir ferskt, nylaget stål forbudt

Operahuset gulner

Standard Norge vil ha strengere krav til fuktmåling  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.