Kommunalminister Jan Tore Sanner mener det er viktig med tilgjengelighet, men at det ikke nødvendig at alle boliger skal ha de samme kravene. Her fra Kværnerbyen i Oslo.
Kommunalminister Jan Tore Sanner mener det er viktig med tilgjengelighet, men at det ikke nødvendig at alle boliger skal ha de samme kravene. Her fra Kværnerbyen i Oslo. (Bilde: Stein Jarle Olsen)

BYGG 2014

Kommunalministeren lover enklere byggeregler

– Vi skal gjøre det enklere og billigere å bygge ved å forenkle plan- og bygningsloven, vi ønsker at loven skal være en ja-lov, startet Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under Byggdagene på Radisson Blu Oslo Plaza onsdag morgen.

Sanner understrekte at regjeringen ønsker at innbyggerne skal slippe dagens lange søknadsprosesser.

– De skal ha rett til å gjennomføre tiltak uten så søke, så lenge de ikke er i strid med norsk lov, forskrift eller plan, sa han.

Jobber for forenkling

Sanner understrekte videre på at den borgerlige regjeringen allerede har tatt viktige grep. Blant annet ved å samle plan- og bygningsloven i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Samtidig lovet han at regjeringen skal forenkle byggereglene ytterligere, og at de første forslagene til lovendringer skal legges frem for Stortinget allerede våren 2014.

– Vi skal forenkle de tekniske byggeforskriftene, begrense innsigelsesmulighetene og få en mer lokal tilpasning av arealpolitikken, sier han.

Og legger til at under arbeidet med endringer ønsker regjeringen å ha et tett samarbeid med næringen og brukerorganisasjoner.

Les også: Byggenæringen får nye regler for sentral godkjenning

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). NTB scanpix

Tilgjengelighet i boliger

Prinsippet om universell utforming og tilgjengelighet i boliger skal ligge fast, ifølge statsråden.

– Men vi må se om man kan justere noe på de enkelte krav for å gjøre det enklere, og senke kostandene noe, sier han.

Sanner forteller at regjeringen ser på hvilke krav som stilles snusirkel i boliger, stigning ved ankomst til bolig, og lyd –og støykrav.

– Vi er opptatt av tilgjengelighet i boliger, særlig nå som befolkningen stadig lever lenger. Men vi må se på om det er nødvendig at absolutt alle boliger skal ha de samme kravene, sier han.

Les også: Gulvet klikkes allerede på plass. Nå kommer «klikkveggen»

Digitalisering av næringen

Noe av det viktigste å få fart på, er ifølge statsråden, digitaliseringen av byggenæringen.

– Vi skal jobbe for å få økt digitalisering i byggenæringen. Byggenæringen skal ikke være den siste papirbaserte næringen. Vi må ha økt bruk av digital informasjonsbruk i næringen, og mellom byggenæringen og myndighetene.

Målet er gode selvbetjeningstjenester mellom befolkningen og næringen.

– Slik at søknadsprosess blir enklere for privatpersoner, næringen og myndigheten. Vi må se på både regelverk og prosesser som legger til rette for økt digitalisering, sier Sanner.

Les også:

Her blir ferskt, nylaget stål forbudt

Operahuset gulner

Standard Norge vil ha strengere krav til fuktmåling  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå