FORSVAR

Kjøper nye taktiske bruer fra Polen: De forrige kom med Marshallhjelpa

Nesten 80 år gammelt utstyr skal byttes ut.

Tung taktisk bru utplasseres med kran over vann.
Tung taktisk bru utplasseres med kran over vann. Foto: Acrow

Forsvarsmateriell (FMA) har bestilt 11 nye tunge taktiske bruer fra polske Zremb Group og deres amerikanske partner Acrow.

Leveransen skal skje i løpet av dette året, og denne gang betaler vi med egne oljepenger i motsetning til da forgjengerne ble anskaffet:

– Bruene Forsvaret har i dag er om lag 80 år gamle og ble kjøpt inn med penger fra Marshallhjelpa etter andre verdenskrig, skriver FMA.

Erstatter Bailey-bruer

Kontrakten ble signert 29. juni, men er så langt ikke kunngjort på Doffin. Ifølge den polske kunngjøringa, er verdien i underkant av 40 millioner kroner. I tillegg til logistikkløsning og kurs, inkluderer kontrakten en rammeavtale for understøttelse av bruene.

Les også

Bestillinga skjer noen år på overtid i forhold til opprettelsen av prosjekt 2584, der hensikten har vært å anskaffe nytt brumateriell med tilstrekkelig bæreevne for Hærens tyngre materiell.

Ifølge beskrivelsen behøves bruene for å kunne opprettholde landstyrkenes evne til mobiltetet ved forsering av våte og tørre gap.

Forsvarsmateriell har bestilt 11 slike bruer. Foto: Acrow

Det nye brumateriellet skal erstatte dagens «Bailey-bruer» som britene utviklet under andre verdenskrig.

80 meter gap

Bruene skal kunne kobles sammen til lengre spenn med brokar, slik at de dekker gap på inntil 80 meter på land og vann.

Bruene har militær lastklasse (MLC) på 80/110 (hjulgående/beltegående).

– Leveransen består i tillegg av spesialkoblinger for å kunne koble dem opp mot Uniflote-pontonger, slik at Forsvaret også skal kunne operere med flytende brusystemer, skriver FMA.

I anbudsrunden gikk Zremb til topps i konkurranse med norske CHS Nor, det norske datterselskapet til nederlanske Janson Bridging og tyske General Dynamics European Land Systems Bridge Systems.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.