BYGG

Kirkebygg brannsikres ikke

FOR SENT: Hønefoss kirke brant ned til grunnen tirsdag kveld. Kirken var overtent da brannvesenet kom frem, kort tid etter at brannen ble meldt i 17-tiden. I dag skulle kirken fått et brannvarslingsanlegg installert.
FOR SENT: Hønefoss kirke brant ned til grunnen tirsdag kveld. Kirken var overtent da brannvesenet kom frem, kort tid etter at brannen ble meldt i 17-tiden. I dag skulle kirken fått et brannvarslingsanlegg installert. Bilde: Scanpix
27. jan. 2010 - 09:46

Kirkeminister Rigmor Aaserud (Ap) venter en rapport om hvor mange kirker som mangler brannvarslingsanlegg i løpet av få dager, og lover bedre brannsikring i norske kirker.

Rapport straks klar

Kirkeministeren har bedt om en oversikt over brannsikkerheten i alle norske kirker i forbindelse med arbeidet med sikringstiltak.

– Vi har gjennomført kontroller i 1.300 av 1.600 kirker, og jeg venter å få en rapport i løpet av de nærmeste dagene på hva statusen er. Da vil ha oversikt over hvor mange kirker som mangler brannvarslingsanlegg, sier kirkeminister Rigmor Aaserud (Ap) til NRK.

Ikke lovpålagt

Det er ikke lovpålagt å montere brannsikringsanlegg i kirker, men slik det er i dag er ikke norske kirker godt nok sikret mot brann, ifølge Riksantikvaren.

– Vi er ikke kommet så langt som vi burde. Det er gjort mye bra arbeid de siste ti årene. Men det brenner fremdeles for mye, sier seksjonssjef hos Riksantikvaren, Harald Ibenholdt.

Én dag for sent

Et elektrikerfirma skulle montere brannalarm i Hønefoss kirke onsdag. Tirsdag brant kirken ned til grunnen.

– Nå er det blitt mye bedre brannsikring i de aller fleste kirkene våre, og Hønefoss skulle jo montere brannsikring i dag, så det er jo helt forferdelig at dette skulle skje dagen før man får på plass et brannvarslingsanlegg. Nå har vi sjekket det elektriske anlegget i de aller fleste kirkene, og dette er et viktig bidrag til at vi skal ha bedre oversikt og kan sette i gang de riktige tiltakene, sier Aaserud. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.