OLJE OG GASS

Kinesisk selskap skal bore russiske Statoil-brønner

Går i gang til sommeren.

Avtalen mellom Statoil og Rosneft kom på plass i 2012. Her er kart over samarbeidslisensene mellom selskapene på russisk sektor.
Avtalen mellom Statoil og Rosneft kom på plass i 2012. Her er kart over samarbeidslisensene mellom selskapene på russisk sektor. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
24. nov. 2015 - 09:09

Det kinesiske selskapet COSL (China Oilfield Services Limited) skal bore to letebrønner for Magadanmorneftegaz og Lisyanskmorneftegaz - to av Statoils samarbeidsprosjekter med det russiske oljeselskapet Rosneft.

– Boringen vil bli gjennomført neste sommer, bekrefter Knut Rostad, pressetalsmann i Statoil, for Teknisk Ukeblad.

– I tråd med sanksjonene

Rosneft meldte for øvrig om avtalen mellom Magadanmorneftegaz/ Lisyanskmorneftegaz og COSL tidligere i høst.

– Boringene skal finne sted i Magadan-1 og Lisyansky-områdene i Okhotskhavet, ifølge Rosneft.

Det kommer også frem at det har vært samtaler mellom Rosneft og andre kinesiske leverandører til prosjektene. Mest sannsynlig er det på grunn av sanksjonene mot Russland at man velger kinesisk.

Statoil peker på at de bruker COSL også på norsk sokkel.

COSL er et globalt riggselskap som har oppdrag også på norsk sokkel. Selskapet vant denne kontrakten basert på  en helhetlig vurdering av tekniske og økonomiske parametere, sier Rostad.

Gan forteller videre at det strategiske samarbeidet med Rosneft fortsetter, på tross av sanksjonene.

– Vi forsikrer oss løpende om at alt vi gjør er i tråd med sanksjonene og får nødvendige tillatelser fra relevante myndigheter der det er nødvendig. Vi er i fortsatt en tidlig fase i mange av samarbeidsprosjektene vi har, sier Rostad.

– Lovende områder

Samarbeidet med Rosneft ble til i 2012.

– Denne samarbeidsavtalen er en viktig milepæl for Statoils letevirksomhet i Russland. Avtalen sikrer et langsiktig letesamarbeid med Rosneft i store, lovende, uutforskede områder i Barentshavet og Okhotskhavet.

– Ved å bygge på begge selskapers kompetanse og erfaringer, er avtalen et betydelig skritt i den industrielle utviklingen av nordområdene, sa daværende konsernsjef i Statoil, Helge Lund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.