ENERGI

Kina vil slutte å finansiere kullprosjekter i utlandet

Kina vil ikke lenger finansiere kullprosjekter i utlandet, noe som får omfattende betydning for verdens kullindustri. 

Kinas president Xi Jinping i sin forhåndsinnspilte tale til FNs hovedforsamling.
Kinas president Xi Jinping i sin forhåndsinnspilte tale til FNs hovedforsamling. Foto: UN Web TV via AP / NTB
22. sep. 2021 - 08:03

Ifølge tall fra Bloomberg er mer enn 70 prosent av alle kullkraftverk som blir bygget i dag, avhengig av kinesisk finansiering.

Reuters skrev i forrige uke at hvis Kina kuttet støtten til kullprosjekter i utlandet, ville 55 prosent av alle nye kullprosjekter i verden bli stanset.

– Kina vil trappe opp støtten til utviklingsland til å utvikle grønn og fornybar energi, og vil ikke lenger bygge nye kullkraftverk i utlandet, sier Xi Jinping i FNs hovedforsamling.

Behovet for å stanse kullprosjekter er blitt trukket fram som avgjørende for å nå målet om en temperaturstigning på ikke mer enn 1,5 grader fra førindustrielt nivå.

Xi nevnte ikke den kinesiske kullindustrien da han kom med sitt løfte i FN. Kina har flere av verdens største kullkraftverk.

En viktig del av Kinas utenrikspolitikk har de siste tiårene vært støtte til gigantiske infrastrukturprosjekter i utviklingsland. Fram til nå har det inkludert massive kullkraftverk.

350 milliarder

I et brev tidligere i år gikk en gruppe NGO-er ut med et krav til Kina om at landet måtte slutte med finansieringen av kullprosjekter i utlandet. De mente da at Kina hadde brukt 35 milliarder dollar på dette siden Parisavtalen ble underskrevet i 2015, skriver AFP.

Det tilsvarer drøyt 350 milliarder kroner.

Kina har tidligere lovet at kullinvesteringene internt i Kina skal nå en topp i 2030, og at landet skal bli karbonøytralt innen 2060.

Landets nye kulløfte kommer i forbindelse med at klimasaken er en av de viktigste sakene i FNs hovedforsamling. Tidligere tirsdag lovet USAs president Joe Biden å doble USAs klimafinansiering, noe som ifølge ham vil gjøre USA verdensledende på klimafinansiering.

Kode rød

FNs generalsekretær António Guterres åpnet hovedforsamlingen med en tordentale til statslederne. Han sa at verden «står på kanten av en avgrunn» og at «verden må våkne opp» med henvisning til både klimakrisen og koronakrisen.

– Å få fortgang i den globale utfasingen av kull er det viktigste grepet for å holde 1,5- gradersmålet i Parisavtalen innenfor rekkevidde, sa Guterres etter Kinas kunngjøring

I forrige uke advarte han om at vi er på vei mot katastrofale 2,7 graders oppvarming dersom ikke verdens ledere tar grep.

Roser økt klimafinansiering

USAs president Joe Biden sa i sin tale tirsdag at FN-sjefen med rette har sagt at det er kode rød for klimaet nå. Biden lovet i talen å doble USAs bidrag til klimafinansieringen.

I april ble det doblet fra 2,8 milliarder dollar til 5,7 milliarder, slik at hans nye løfte vil koste 11,4 milliarder dollar.

– Det økte bidraget fra USA vil bringe utviklede land nærmere å oppfylle sitt kollektive forpliktelse til å skaffe 100 milliarder dollar i året i klimafinansiering, sier Guterres i en uttalelse.

Kina har klagd amerikanske elbilsubsidier inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO). President Joe Biden har lenge ønsket å få fart på den grønne omstillingen i amerikansk økonomi.
Les også

Kina tar amerikanske elbilsubsidier til WTO – igjen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.