OVERVANNSHÅNDTERING

Kastanjene i Bygdøy Allé gjenoppstår - og kan bli en viktig brikke i håndtering av overvann

Ti nye kastanjer er plantet i Bygdøy Allé. Det kan være starten på en ny standard for hvordan overvann skal håndteres i fremtidens byer.

Arbeidet med å plante ti ny kastanjer i Bygdøy Allé ble fullført tidligere i sommer.
Arbeidet med å plante ti ny kastanjer i Bygdøy Allé ble fullført tidligere i sommer. Illustrasjonsfoto: Multiconsult
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
28. aug. 2020 - 14:07

Arealene som er dekket av tette flater har de siste årene vokst raskt i Oslo og andre byer. Dette har forstyrret den naturlige vannbalansen og økt risikoen for flom i byene. Nå er det satt i gang et prosjekt i Oslo for å hindre at bygatene så lett oversvømmes, og det er et grønt prosjekt - bokstavelig talt.

– Sammen med Steen & Lund, og LINK Landskap ser vi på hvordan trær kan brukes aktivt for å opprettholde den naturlige vannbalansen i grunnen. Trær kan ha et betydelig bidrag i overvannshåndtering, sier Tormod Pedersen, disiplinleder for VA i en pressemelding fra Multiconsult.

Et uvær avløser det forrige. Her fra uværet i Tromsø tidligere i uka.
Les også

Rødt farevarsel: Venter uvanlig stor skade på bygg, infrastruktur og strømnettMulticonsult er blant de første i Norge til å se på denne type løsninger. I arbeidet med rehabilitering av Bygdøy Allé ville bymiljøetaten i Oslo kommune sikre en god overvannshåndtering, og se på om det er mulig å bruke overvann til å vanne trær. Metoden er tidligere brukt i pilotprosjekter som er gjennomført i Sverige.

Det er derfor plantet ti nye kastanjer i Bygdøy Alle. Arbeidet med alléen begynte rundt påske, og den ble ferdigstilt i juni.

Slik planlegges trærnes plassering som en integrert del av overvannsystemet i Oslo-gatene <i>Illustrasjon:  Multiconsult</i>
Slik planlegges trærnes plassering som en integrert del av overvannsystemet i Oslo-gatene Illustrasjon:  Multiconsult

Grønt skifte i vannbransjen

Gjenopprettingen av kastanjealléen er et eksempel på nye løsninger som er kommet som følge av det grønne skiftet i vannbransjen. Trærne vil bidra til å minske avrenningen mot overbelastede ledningsanlegg i Oslo og andre kommuner. I tillegg utnyttes vannet lokalt, som en ressurs for trærne.

Å bruke trær som grønn infrastruktur passer godt overens med Oslos ambisiøse planer om å plante 100.000 trær i byen før 2030, mener Multiconsult.

– Bymiljøetaten gjør en helt fantastisk jobb med å innlemme vann og trær i bymiljøet. Vi har så sett nærmere på potensialet som ligger i å bruke trær som grønn infrastruktur, og er spent på å se om prosjektet er mulig i større skala, sier Pedersen.

Biler passerer en bomstasjon ut av Oslo på E18 ved Bygdøy.
Les også

Oslo: MDG vil erstatte bomstasjonene

Jobber med naturen - ikke mot

Pilotprosjektet i Oslo er et eksempel på lokal utnytting av overvann. <i>Foto:  Multiconsult</i>
Pilotprosjektet i Oslo er et eksempel på lokal utnytting av overvann. Foto:  Multiconsult

Trekronene på kastanjetrærne fanger opp store mengder regn, slik at vannet fordamper før det når bakken. Slik forbedrer trærne vannlagringskapasiteten i jorden, og øker jordens infiltrasjonskapasitet. I tillegg fjerner trær forurensning fra overvannet.

Skyggen fra trekronene bidrar dessuten til at temperaturen i byene reduseres på de varmeste sommerdagene.

– Dette prosjektet er del av en ny trend i arbeidet med overvannshåndtering, hvor ingeniører jobber på lag med naturen, fremfor mot den. Det er gøy å bidra med å utvikle revolusjonerende metoder som bryter med preaksepterte ideer og løsninger vi har hatt i over 100 år, sier Pedersen.

Han håper at kastanjeprosjektet i Bygdøy Allé kan skape grobunn for nytt tankesett og metoder som blir billigere for fremtidens byer, og dekker flere behov enn før.

Allerede i vår starter rivearbeidene på stasjonen, for å skape plass for anleggsarbeidene og fremtidens stasjonsløsning.
Les også

Rustes opp for en milliard: – Flaskehals

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.