HAVVINDMØLLER

Kan produsere nok strøm til en million husstander

Danske havvindmøller runder 1 GW.

En av de 61 vindmøllene som er installert i Anholt Havvindpark i dag. Totalt skal parken bestå av 111 vindmøller.
En av de 61 vindmøllene som er installert i Anholt Havvindpark i dag. Totalt skal parken bestå av 111 vindmøller. (Bilde: Dong Energy)

Danske havvindmøller runder 1 GW.

18. mars ble havvindmølle nummer 36 i danske Anholt Havmøllepark koblet til strømnettet. Dermed runder Danmark en viktig milepæl: En produksjonskapasitet på over 1GW fra havvindmøller.

Les også: Tror på 15 TWh ny norsk vannkraft

- Global lederposisjon

- På vegne av bransjen er jeg utrolig stolt av at vi runder denne milepælen, som er med på å understreke Danmarks globale lederposisjon innen vindenergi, sier Jan Hylleberg, administrerende direktør i den danske bransjeorganisasjonen Vindmølleindustrien, i en pressemelding.

Ifølge Vindmølleindustrien, kan danske havvindmøller i dag produsere nok strøm til rundt en million husstander, og legger man til vindmølleparkene på land, kommer man opp i en kapasitet på nesten 4GW.

Samlet sett utgjør vindkraft i dag ca. 30 prosent av Danmarks kraftproduksjon.

Danmark har lenge vært en ledende nasjon når det gjelder vindkraft. Ifølge Vindmølleindustrien, ligger det yndige land på en andreplass i verden når det gjelder tilknyttet kapasitet til havs.

Kun Storbritannia høster mer kraft fra havvind enn danskene, og om man ser på landets beskjedne størrelse, ligger Danmark helt i tet.

Kun Storbritannia høster mer kraft fra havvind enn danskene, og om man ser på landets beskjedne størrelse, ligger Danmark helt i tet.En havvindmølle får påmontert rotorblad. Dong Energy

Les også: NVE anbefaler fem nye områder for vindkraft

Overgår Norges samlede kapasitet

Ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), var 2012 et historisk år for norsk vindkraft. Dette året ble det tatt i bruk 195 MW ny vindkraft, mer enn noen gang tidligere.

Alt i alt var det i 2012 installert 315 vindturbiner i Norge. Den totale installerte kapasiteten var på 704 MW.

Altså har danskene bygd ut vesentlig mer vindkraft til havs enn Norge har totalt – inkludert vår ene havvindmølle.

- Viser hva vi kan få til

- Dette viser hva vi kan få til i Norge med mindre kostnader og gode utenlandsforbindelser, sier Øyvind Isachsen, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen NORWEA, til Teknisk Ukeblad.

Han forklarer danskenes dominans til havs med at lite plass på det danske fastlandet har tvunget dem til sjøs. Her i Norge mener han det er mer fornuftig å satse på landbasert vindkraft først, for så å bygge ut dyrere havvind senere.

Til tross for store geografiske forskjeller mellom de to landene, mener Isachsen vi har noe å lære av danskene.

- Å satse hardt på noe, og ikke litt og litt.

Les også:

Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning  

Tviler på om Norges første vindpark til havs vil bli realisert

To rotorblader gir billigere vindkraft  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå