KRAFT

Kan produsere nok strøm til en million husstander

Danske havvindmøller runder 1 GW.

En av de 61 vindmøllene som er installert i Anholt Havvindpark i dag. Totalt skal parken bestå av 111 vindmøller.
En av de 61 vindmøllene som er installert i Anholt Havvindpark i dag. Totalt skal parken bestå av 111 vindmøller. Bilde: Dong Energy

18. mars ble havvindmølle nummer 36 i danske Anholt Havmøllepark koblet til strømnettet. Dermed runder Danmark en viktig milepæl: En produksjonskapasitet på over 1GW fra havvindmøller.

Les også: Tror på 15 TWh ny norsk vannkraft

- Global lederposisjon

- På vegne av bransjen er jeg utrolig stolt av at vi runder denne milepælen, som er med på å understreke Danmarks globale lederposisjon innen vindenergi, sier Jan Hylleberg, administrerende direktør i den danske bransjeorganisasjonen Vindmølleindustrien, i en pressemelding.

Ifølge Vindmølleindustrien, kan danske havvindmøller i dag produsere nok strøm til rundt en million husstander, og legger man til vindmølleparkene på land, kommer man opp i en kapasitet på nesten 4GW.

Samlet sett utgjør vindkraft i dag ca. 30 prosent av Danmarks kraftproduksjon.

Danmark har lenge vært en ledende nasjon når det gjelder vindkraft. Ifølge Vindmølleindustrien, ligger det yndige land på en andreplass i verden når det gjelder tilknyttet kapasitet til havs.

Kun Storbritannia høster mer kraft fra havvind enn danskene, og om man ser på landets beskjedne størrelse, ligger Danmark helt i tet.

Kun Storbritannia høster mer kraft fra havvind enn danskene, og om man ser på landets beskjedne størrelse, ligger Danmark helt i tet.En havvindmølle får påmontert rotorblad. Dong Energy

Les også: NVE anbefaler fem nye områder for vindkraft

Overgår Norges samlede kapasitet

Ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), var 2012 et historisk år for norsk vindkraft. Dette året ble det tatt i bruk 195 MW ny vindkraft, mer enn noen gang tidligere.

Alt i alt var det i 2012 installert 315 vindturbiner i Norge. Den totale installerte kapasiteten var på 704 MW.

Altså har danskene bygd ut vesentlig mer vindkraft til havs enn Norge har totalt – inkludert vår ene havvindmølle.

- Viser hva vi kan få til

- Dette viser hva vi kan få til i Norge med mindre kostnader og gode utenlandsforbindelser, sier Øyvind Isachsen, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen NORWEA, til Teknisk Ukeblad.

Han forklarer danskenes dominans til havs med at lite plass på det danske fastlandet har tvunget dem til sjøs. Her i Norge mener han det er mer fornuftig å satse på landbasert vindkraft først, for så å bygge ut dyrere havvind senere.

Til tross for store geografiske forskjeller mellom de to landene, mener Isachsen vi har noe å lære av danskene.

- Å satse hardt på noe, og ikke litt og litt.

Les også:

Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning  

Tviler på om Norges første vindpark til havs vil bli realisert

To rotorblader gir billigere vindkraft