MOTOR

Kan håve inn på hybrider

Den ladbare hybriden BYD F3 DM ble satt i produksjon i desember i fjor. Den er foreløpig ikke til salgs for folk flest, men kjøres blant annet i noen testprosjekter i Kina.
Den ladbare hybriden BYD F3 DM ble satt i produksjon i desember i fjor. Den er foreløpig ikke til salgs for folk flest, men kjøres blant annet i noen testprosjekter i Kina. Bilde: BYD
5. aug. 2009 - 13:31

Det er amerikanske Warren Buffet som igjen har demonstrert sin forretningsteft og hvorfor han av Forbes rangeres som verdens nest rikeste mann med en estimert formue på 230 milliarder kroner.

BYD i været

Ti måneder etter at Buffet kjøpte ti prosent av den kinesiske bil- og batteriprodusenten Build Your Dreams (BYD), har BYD-aksjene femdoblet seg i verdi på Hong Kong-børsen.

Dermed er Buffets aksjer, som han 27. september i fjor med sitt selskap Berkshire Hathaway kjøpte for 230 millioner dollar, i dag verdt 1,25 milliarder dollar.

Det gir finansmannen en papirgevinst på en milliard dollar (i overkant av seks milliarder kroner), melder Reuters og Bloomberg .

Handelen ble godkjent av kinesiske myndigheter først i forrige uke.

VW-samarbeid

Siden BYD gikk fra å utelukkende produsere batterier til å lage biler for seks år siden, har selskapet markert seg ved å være først ute med en masseprodusert ladbar hybrid (plug-in-hybrid), F3 DM.

I tillegg hadde BYD med seg en ny elbil til Detroit på nyåret, nemlig E6 – en relativt romslig crossover med fem seter og en oppgitt rekkevidde på hele 40 mil.

Les sakene: Elbil kan kjøre 40 mil

Drømmebilen er her

Dette har gjort BYD til en attraktiv partner også for produsenter som Volkswagen, som tidligere i år inngikk en samarbeidsavtale med BYD om teknologisk utvikling av ladbare biler med litium-ionbatterier.

Se også: Kamp om kinesisk elbilteknologi

I forrige uke varslet BYD at de sikter mot en kapitalutvidelse verdt 400 millioner dollar ved nytegning av aksjer på sin lokale Shenzhen-børs. Pengene skal blant annet gå til oppskalering av produksjonen av litium-ionebatterier, modellutvikling og videreutvikling av selskapets solenergiprosjekter, skriver Edmunds Inside Line .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.