ROMFART

Kan Fuglesang redde realfag?

Mona StrandeMona StrandeJournalist
19. des. 2006 - 10:32

- Rollemodeller har en effekt, og Christer kan gå inn i den kategorien, sier postdoktor Camilla Schreiner ved Naturfagsenteret, Universitetet i Oslo.

Oppfatninger og interesser

Hennes doktorgrad er bygd på en internasjonal studie, ROSE (the Relevance of Science Education), som tar for seg 15-åringers oppfatninger av realfag, deres holdninger, interesser og fremtidsplaner.

Avhandlingen brukte data fra over 26.000 elever i 25 land i Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika, og Schreiner vet derfor mye om 15-åringers valg og prioriteringer hva studier angår.

Astronaut-appell

Schreiner tror den svensk-norske partikkelfysikeren og astronauten Christer Fuglesang særlig fanger guttenes interesse. Fuglesang viser at det å komme ut i verdensrommet også er innen rekkevidde for oss i Skandinavia.

- Men spørsmålet er hvem han rekrutterer. Det kan være han som enten vil bli brannmann eller fallskjermhopper, eller han som er veldig interessert i realfag allerede. Men når det gjelder å påvirke så mange som mulig så appellerer ikke en astronaut bredt uansett - sammenlignet med for eksempel vær-Siri, sier Schreiner.

Ulik påvirkning

Hun sier at det allerede er kjent at "realfags-kjendiser" påvirker unges valg og holdninger. Den norske veterinæren Trude Mostue, som har spilt i den britiske TV-serien "Vets", er et eksempel. Schreiner sier de også har sett en Siri Kalvig-effekt, og at det er tydelig at Knut Jørgen Røed Ødegård kan ha innvirkning på unge gutters valg av yrke.

- Igjen er spørsmålet hvem de rekrutterer. Røed Ødegård underbygger avgjørelsen for dem som allerede tenker på å ta en realfagsutdanning: Han kan får de som har tenkt å bli kjernefysikere til å velge astrofysikk isteden, sier Schreiner.

Siri når bredest

Trude Mostue har blitt kjent som skuespiller, og bruker sitt yrke i TV-serien. Med Siri Kalvig er det også annerledes:

- Vær-Siri er gründer, faglig dyktig, søt, forfengelig - og realist. Hun når helt andre grupper ungdommer enn Røed Ødegård, og kan gjerne også rekruttere ikke-realister ved å være den hun er. Det er der forskjellen ligger, sier Schreiner.

Trenger flere

Gjennom sitt arbeid med doktorgraden har Camilla Schreiner sett at realfagene sliter med rollemodellene sine.

- Typiske realister er menn godt oppe i årene. De er svært intelligente nerder, uten særlig samfunnsengasjement utover sitt spesielle fag. Det er uheldig, siden rollemodeller må være noen de unge identifiserer seg med og vil være. Dagens ungdom er veldig samfunnsengasjerte, og har stereotype ideer om at realister gjør kjedelige ting. Vi trenger et bedre sortiment av rollemodeller som kan være eksempler på det motsatte, sier hun.

Idealist-ingeniører

For eksempel ser hun en stor utfordring i å få de mange idealistene blant dagens ungdom - og da spesielt jentene - til å se mulighetene realfagene gir.

- Mange av 15-åringene i undersøkelsen sier de vil ha en jobb hvor de kan hjelpe mennesker og dyr. De ser ikke at det er ingeniørens arbeid vi trenger for å få bedre dyrefôr eller en løsning på energispørsmål. Vi mangler gjerne teknologi for å nå mål innen idealistenes verdifelt, og det må vi få kommunisert til de unge, sier Schreiner.

Mange drømmer

Blant de 26.000 elevene fra 25 land i Schreiners datamateriale, var det imidlertid stor interesse for verdensrommet.

- Dette var faktisk ett av de veldig få områdene hvor vi så en veldig høy score både hos jenter og gutter. Det er med andre ord mange som drømmer om å bli astronaut når de er 15, men det er vanskelig å vite hvor mange som forfølger den drømmen, sier hun.



- Viktig å ha et ansikt

Informasjonssjef Marianne Moen ved Norsk Romsenter mener at Christer Fuglesang i utgangspunktet har betydning for rekrutteringen til realfagene.

- Christer viser hva det er mulig å oppnå når man har realfag og fysikk. Det virker kanskje utrolig for mange at de kan oppnå noe sånt med realfag, men når de har et ansikt å koble det til vil jeg tro det blir lettere å forstå, sier hun.

Norsk Romsenters hjemmesider brukes hyppig av skoleelever, og Moen sier det er tydelig at astronomi er populært.

- Det er så mye som ikke er oppdaget i rommet, og det tror jeg appellerer til de unge, sier Moen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.