FORSVAR

Kampfly blir Sveriges første Nato-bidrag

Sveriges første Nato-innsats blir å bidra i overvåkingen av Østersjø-området med Jas Gripen kampfly. Ved årsskiftet skal svenske soldater sendes til Latvia.

Kampflyet Jas Gripen settes inn i det som blir Sveriges første bidrag til et felles Nato-oppdrag.
Kampflyet Jas Gripen settes inn i det som blir Sveriges første bidrag til et felles Nato-oppdrag. Foto: Anders Wiklund / TT / AP / NTB
12. mars 2024 - 11:06

Overvåkingsoppdraget går ut på å bevokte Natos grenser, i tillegg til å holde øye med aktiviteter i området, som militærøvelser, fly og skip.

– Der kommer vi til å gå sømløst inn og være en del med en gang. Vi kan stille våre ressurser til Natos disposisjon i løpet av minutter, timer eller dager, sier generalløytnant Carl-Johan Edström, som er øverste operative sjef i det svenske forsvaret.

Sverige skal også delta i en felles mineryddingsstyrke til havs i Østersjøen, og på nyåret skal en svensk styrke sendes til Latvia. Planen er at Sverige skal bidra med en redusert bataljon på 450–550 soldater, som skal stå under canadisk kommando.

– Dette er en tung mekanisert bataljon. Det kan være en blanding av stridsvogner, stridskjøretøy, artillerisystemer og mer bevegelige infanterideler, sier Edström, som understreker at den endelige utformingen ikke er bestemt ennå.

Sverige og Danmark skal dele på innsatsen og dekke et halvår hver.

Nikolai Astrup (H) sier det er lettvint av finansministeren når han uten en utredning vil gå inn for å kutte to av de fire strømkablene som går mellom Norge og Danmark.
Les også

Vedum vil kutte to av kraftkablene til Danmark: – Useriøst og lettvint

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.