IT

Juryen forstår ikke bæret av disse begrepene

Gjør du? Ta testen her.

Juryen i rettssaken mot Silk Road-grunnleggeren måtte håndtere en rekke tekniske begreper. Vet du hva de betyr?
Juryen i rettssaken mot Silk Road-grunnleggeren måtte håndtere en rekke tekniske begreper. Vet du hva de betyr? Bilde: Skjermdump/Montasje
21. jan. 2015 - 17:58

Rettsaken rundt det illegale nettmarkedet Silk Road er i gang. Aktoratet forsøker nå å overbevise juryen om at den 29 år gamle Ross William Ulbricht er selve hjernen bak nettstedet hvor 100.000 brukere kjøpte og solgte narkotika og tyvegods.

Men overbevisning av juryen har vist seg vanskelig. Flere sliter med de tekniske begrepene i saken. Termer som Deep web, TOR og IP-adresse har krevd mange og lange forklaringsrunder, ifølge Forbes.

Nederst i artikkelen har vi laget en grafikk med ordene juryen har slitt med, og lagt ved en forklaring. Se hvor mange du greier og meld inn i skjemaet under for å se hvor mange andre har klart.

Les også: TUs lesere har talt: Dette er de mest irriterende programmene

Et Finn.no for narkotika

Etter lang tids overvåkning mener amerikanske påtalemyndigheter å ha avslørt Ulbricht som mannen bak pseudonymet "Dread Pirate Roberts" - skaper, administrator og hovedhjerne bak Silk Road.

Nettstedet har i flere år vært kjent som et finn.no for narkotika og tyvegods. Betalingen har skjedd med Bitcoins og brukerne har vært vanskelige å spore opp da de har benyttet seg av den anonyme nettleseren TOR.

En rekke alvorlige tiltaler

Ulbricht ble arrestert da han angivelig sjekket et back-end problem på Silk Road etter oppfordring fra en politimann under falsk nettidentitet. Det amerikanske rettsvesenet har nå rettet en rekke alvorlige tiltalepunkter mot mannen.

  • "Narcotics conspiracy" - 10 år til livstid i fengsel.
  • "Engaging in a continuing criminal enterprise" - 20 år til livstid i fengsel.
  • "Conspiracy to commit computer hacking" - maksimalt 5 år i fengsel.
  • "Money laundering conrpiracy" - maksimalt 20 år i fengsel.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

Krangler om Ulbrichts rolle

Ulbright har erkjent at han er grunnleggeren av nettstedet, som skal ha vært ment som en fri og åpen markedsplass på nett.

Han hevder likevel å ha gitt opp rollen som administrator av nettstedet etter få måneder på grunn av stress. Dette er stikk i strid med aktoratet, som mener mannen har vært selve drivkraften bak nettstedet fra lanseringen i 2011 til stengningen i 2013.

Les også: Unngå denne fellen hvis du vil ha matteflinke barn

 

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

4 av 5 vet ikke hva dette ordet betyr

Blokker Facebook-maset en gang for alle  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.