KARRIERE

Joggere vrakes til jobber

NYTT: Ingjerd Vitsø Kjørsvik på Oslo Sportslager mener norsk næringsliv vil ha Birken-deltakere.
NYTT: Ingjerd Vitsø Kjørsvik på Oslo Sportslager mener norsk næringsliv vil ha Birken-deltakere. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
19. mai 2010 - 09:28

Vil du bli innkalt til jobbintervju? Da bør du ikke skrive i søknaden at du driver med jogging eller svømming. Det reduserer nemlig mulighetene til å komme til intervju og dermed få den aktuelle jobben.

Golf øker ikke overraskende intervjusjansene. Mer oppsiktsvekkende er det at også fotball øker sjansene.

Karakterer betyr mindre og mindre

Lagidrett

Det viser en undersøkelse gjort av Dan-Olof Rooth, professor i økonomi ved Linnéuniversitetet i Växjö.

Ingjerd Vitsø Kjørsvik på Oslo Sportslager er egentlig ikke overrasket.

– Fotball er en lagidrett der det handler om samarbeid og teamwork. Å være aktiv innen en slik idrett signaliserer at man har sosiale egenskaper som arbeidsgivere setter pris på, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Forskeren selv er inne på det samme.

– Fotball regnes for å være en sosial idrett. Det gjelder også golf, siden golf gjerne spilles sammen med andre. Det er de sosiale egenskapene som arbeidsgivere ser ut til å verdsette, sier Rooth til bladet Du & Jobbet.

Ingen kondisbonus

Han ville undersøke om arbeidslivet deler ut en såkalt "kondisjonsbonus", slik at folk som driver med kondisidretter gjør det bedre i arbeidslivet enn andre.

Konklusjonen - basert på data fra 8500 arbeidstakere - er at det finnes en "sportsbonus", men ikke nødvendigvis en "kondisjonsbonus".

Kondisjonsidretter som løping og svømming øker ikke mulighetene for å komme til intervju.

– Dette er overraskende. Jeg er mest overrasket over at vi ikke fant noen tydelig helsesmessig kobling - med tanke på samfunnets vektlegging av en sunn livsstil, sier Rooth til bladet.

Slik skal dagens teknologer være

Sosial kompetanse

Tennis og basketball hadde middels effekt på intervjumulighetene. En idrett som langrenn var ikke med i undersøkelsen.

– Vi har tidvis en vanvittig pågang etter ski, sykler og sko til Birken. Interessen er voldsom, sier Vitsø Kjørsvik, som selv driver med løping.

Hodejegerne mener Birken er positivt.

– Min erfaring tilsier at idrett er positivt på en CV, men jeg kan ikke forstå at det har noe med kondisjon og oksygenopptak å gjøre. Det handler om erfaring med å konkurrere, prestere, sette seg mål, trene og ikke minst samhandle med andre for å oppnå resultater, sier Olaf Bergesen, partner i Orion Search International.

Han mener Birkebeinerrennet handler om nettopp dette.

– Å sette seg mål, komme i form, og nå mål. Det assosieres med prestasjoner, vilje, aktivitet, determinasjon og energi. Det er positive egenskaper en arbeidsgiver ser etter, sier han.

"Harde" egenskaper premieres i harde tider

Ulikt rykte

– Jeg tror ishockey, boksing eller bryting gir mindre akademiske assosiasjoner enn håndball, golf eller tennis. Fotball, langrenn og ski ligger kanskje i midten? Dette skyldes etter min mening de individene vi kjenner fra media. Det er for eksempel kjent at Trygve Hegnar og Inge Hansen spilte håndball på toppnivå. Det skaper positive assosiasjoner til håndball, sier han.

Han mener golf i større grad er en folkesport i Sverige enn i Norge.

– I Norge er golf fremdeles en snobbesport. En litt artig faktor med golf er at arbeidsgivere som vet hvor tidkrevende sporten er, kan være skeptisk til kandidater som er gode i golf. Hvis en medarbeider spiller tre - fire runder á fem - seks timer golf per uke, regner arbeidsgiveren med at det vil kunne gå ut over arbeidsinnsatsen, sier Bergesen.

Dette sier stillingsannonsene