KRAFT

Irriterende smarthus sparte 74 kroner på et halvt år og bestemte selv når stekeovnen skulle være på

Se tilbakemeldingene fra frustrert familie.

 Fortum, ABB og Electrolux har slitt i første trinn av smart-prosjektet som skal koble fleksibelt strømnett med lavere CO2-utslipp i den nye bydelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Illustrasjon.
Fortum, ABB og Electrolux har slitt i første trinn av smart-prosjektet som skal koble fleksibelt strømnett med lavere CO2-utslipp i den nye bydelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Illustrasjon.Bilde: Norra Djurgårdsstaden
17. feb. 2015 - 13:22

Å gå fra visjon til den praktiske virkeligheten går ikke alltid knirkefritt. Det har Fortum, ABB og Electrolux fått erfare under gjennomføringen av prosjektet «Aktiva huset» i en bydel nord for Stockholm.

Det prestisjetunge smarthus-prosjektet var en viktig brikke i et puslespill som skulle forvandle bydelen Norra Djurgårdsstaden om til en miljøbydel i verdensklasse.

Prosjektet ble markedsført med visjoner om smarte strømnett, innovative miljøløsninger og mål for energisparing.

Nå viser det seg at prosjektet ble langt vanskeligere enn forutsatt, skriver NyTeknik.

Les også: Dårlig strømkvalitet har kostet ham 360.000 kroner

Ikke så smart

En familie som meldte seg som testkaniner i en periode på seks måneder, opplevde mye annet enn en smartere hverdag.

Familien flyttet inn i en fireroms-leilighet, hvor en rekke installasjoner skulle gjøre familiemedlemmene i stand til å styre energiforbruket og dermed påvirke beløpet på strømregningen.

Bevegelsessensorer skulle automatisk slukke lys i rom hvor ingen oppholdt seg, hvitevarer skulle settes igang automatisk når strømprisen var som lavest og CO2-utslippene på topp.

Rapporten etter forsøksperioden avslører en rekke frustrerende episoder og, ikke minst, et labert utbytte med tanke på energisparing.

Les også: Nye byggkrav gjør småhus 150.000 kroner dyrere

2,5 prosent strømsparing

Familien klarte å redusere strømregningen med skarve 2,5 prosent, noe som tilsvarte 74 kroner, i løpet av de seks månedene forsøket pågikk.

Det var en skuffelse for energikonsernet Fortum, som etablerte prosjektet for å teste ut hvordan variasjon i strømprisen kan jevne ut belastning på eget strømnett i framtiden, når vind- og solkraftproduksjonen øker.

NyTeknik refererer til noen av de mer frustrerende episodene familien opplevde:

  • Familien satt i tv-sofaen og ventet på  at middagen i ovnen skulle bli ferdig. Bevegelsessensorene i kjøkkenet hadde ikke bare slukket belysningen, men også skrudd av stekeovnen.
  • Minnet til farens gitarforsterkes ble slettet flere ganger, som følge av at hele familien forlot huset. Hjemme/borte-knappen var stilt inn på å slukke og stenge av alle apparater unntatt kjøleskap og fryser.

For en installatør var disse problemene lette å løse, men ikke noe familien kunne ordne selv.

Les også: De mener de er Norges smarteste bedrift

Produkter ikke levert

Mediet refererer til en rekke utfordringer i samarbeidet med de involverte selskapene. Blant annet ble to vesentlige produkter som skulle leveres av ABB og Electrolux, ikke levert.

Produktet som skulle ta i mot data om elpriser og CO2-utslipp fra Fortum, for så å overføre informasjonen for å automatisk styre hvitevarene, ble aldri installert, fordi ABB droppet å ferdigstille produktet.

Årsaken var at løsningen ble for kostbar som følge av for lav strømpris.

Electrolux leverte heller ikke sine nyutviklede, smarte vaskemaskin og tørketrommel. I stedet måtte familien selv sette på maskinene, eller stille inn en timer.

Les også: Bransjeforening vil ha forbud mot gamle ovner

Selger-mentalitet ødela

Prosjektlederen opplevde at det var uvant for store selskap som ABB og Electrolux å samarbeide.

– De agerte først som kjøpere og selgere i stedet for å samarbeide, forteller Carin Torstensson til NyTeknik.

Sluttrapporten konkluderer med at sliike prosjekter må inkludere oppvarming og varmtvann, om man skal få energisparing så det monner.

I tillegg må man sette av mer tid til å bli enige om visjon og et felles mål.

Erfaringene fra prosjektet skal tas i bruk i det neste store smarthus-prosjektet i regi av Fortum, som involverer 155 boenheter i samme bydel.

Les også:

Slik får du nett på hytta med uteantenne

Nå kobles varmepumpa til alarmsystemet

Containere blir hybler for studenter og oljearbeidere  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.