KRAFT

Investeringsselskap kjøpte Sway Turbine-teknologien

Teknologien bak konkursrammede Sway Turbine er solgt for 7,5 millioner.

Ny eier: Flere var med å by på konkursboet til Sway Turbine AS. Nå er navnet til kjøper offentliggjort.
Ny eier: Flere var med å by på konkursboet til Sway Turbine AS. Nå er navnet til kjøper offentliggjort. Bilde: Sway Turbine
18. juni 2014 - 08:41

Det er investeringsselskapet Clydemont Finance Limited, med investor Jostein Eikeland i spissen, som har kjøpt vindmølle-teknologien til Sway Turbine.

Det går fram av et innberetningsdokument til Bergen Tingrett i forbindelse med konkursen til vindteknologiselskapet Sway Turbine AS før påske i år.

Flere budgivere deltok i budrunden da konkursboet til Sway Turbine AS ble lagt ut for salg, men ingen bød over investeringsselskapets høyeste bud på 6 millioner norske kroner. Med merverdiavgift kom prisen på vindmølle-teknologien på totalt 7,5 millioner kroner.

Les også: Derfor gikk Sway Turbine konkurs

Turbinteknologiens verdi ble satt til et sted mellom 500.000 kroner og hele 90 millioner kroner i forbindelse med konkursen. Årsaken til den sprikende verdivurderingen er at det er vanskelig å sette verdi på en teknologi som ikke er kvalifisert og testet ut i praksis.

Totalt brukte Sway Turbine AS 163 millioner kroner før selskapet gikk konkurs.

Investeringsselskapet Clydemont Finance er registrert i Florida, og står bare oppført med en kontaktperson, Jostein Eikeland.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få fatt i Eikeland uten å lykkes. Investorens advokat opplyser at det er flere personer som står bak selskapet.

"Har noen ekstra planer"

– Hva vil kjøperne med teknologien?

– De skal videreutvikle den og følge mange av de opprinnelige planene. De har noen ekstra planer i tillegg, sier advokat Tord J. Eide i DLA Piper

Sway Turbine ville blitt verdens største vindturbin, hele 10 MW, om den hadde blitt bygget.

De forrige eierne, deriblant gründer Eystein Borgen, lyktes imidlertid ikke med å finne industriaktører som ville satse på å kvalifisere teknologien, en prosess som ville kostet nærmere 450 millioner kroner.

Ifølge rettspapirene hadde Sway Turbine AS tolv registrerte patenter i Australia, England, Japan, Sør-Korea, Russland og USA på konkurstidspunktet. I tillegg var det igangsatt arbeid med å få patentert en rekke oppfinnelser i 13 ulike land.

Les også:  Vil bremse orkaner med havvindturbiner

Kan søke om Enova-støtte

Sway Turbine fikk tilsagn om 137 millioner kroner av Enova for uttesting av en fullskalaturbin utenfor Øygarden i Bergen, men pengene ble aldri brukt.

Sway fikk også mellom 25 og 35 millioner kroner fra Innovasjon Norge, samt mellom 4 og 10 millioner kroner gjennom Skattefunn-ordningen, ifølge innberetningspapirene.

Enova har tidligere bekreftet overfor Teknisk Ukeblad at de nye eierne har mulighet til å søke Enova på nytt om å få støtte til å teste gigantturbinen.

Les også: Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark

Mulig gründer-deltagelse

Ifølge advokaten er det en mulighet at gründer av Sway Turbine, Eystein Borgen, blir med i den videre utviklingen av turbinteknologien, men sier at det ikke er avklart hvordan dette eventuelt vil skje.

Borgen selv ønsker ikke å kommentere hvorvidt han skal delta i arbeidet, men sier generelt i en kommentar til salget:

– Jeg tror salget kan være bra for teknologien for å få den videre. Utover det må du snakke med det nye eierselskapet, sier Borgen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her får Spinwind gjennomgå

Finansakrobat

Jostein Eikeland er fra Tønsberg og omtaler seg selv, på sine egne nettsider, som en visjonær serieentreprenør involvert i mange ulike forretningsområder, som "teknologi, automasjon, energilagring og miljø".

Eikeland skapte for flere år side en rekke overskrifter i finanspressen, ikke minst i forbindelse med bilrattselskapet Tønsberg Magnesium Group International (TMGI), som gikk konkurs i 2008, og i lys av investeringer i miljøselskapet Enpro.

TMGI skulle produsere magnesiumdeler til bilindustrien, men gikk konkurs med 600 millioner i tap og 350 ansatte som mistet jobben.

Eikeland ble først kjent da han sammen med Erik Baklid fikk milliardærstatus etter at de dannet it-selskapet Telecomputing i 1997. Dotcom-bølgen varte ikke, inntektene uteble og Eikeland solgte seg ut.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

 

Les også:

Bare rotoren i det nye aggregatet veier 450 tonn

Vil dekke veiene med «smarte» solcellepaneler

Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.