KRAFT

Investeringer for en halv milliard kroner i 1 TWh småkraft ble verdiløse

 

En konsulentrapport vurderte så sent som i 2012 verdien av Fjellkrafts fallrettigheter til rundt 1,2 milliarder kroner. Nå er ingenting igjen.
En konsulentrapport vurderte så sent som i 2012 verdien av Fjellkrafts fallrettigheter til rundt 1,2 milliarder kroner. Nå er ingenting igjen. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
7. mars 2014 - 17:00

Nordkraft har siden i fjorhøst forsøkt å selge sitt heleide datterselskap Fjellkraft, som utvikler småkraftprosjekter. Nå har Nordkraft konkludert med at selskapet ikke er salgbart og besluttet å legge det ned og si opp de 14 ansatte.

Kun to selskaper leverte bindende bud på selskapet, men ingen av budene hadde ifølge Nordkraft positiv verdi.

– Budgiverne er villige til å betale et minimalt beløp for prosjektene forutsatt at det ikke er noen ansatte i selskapet eller at selskapet har andre forpliktelser. Vi har derfor konkludert med at vi legger ned virksomheten og at fallrettighetene som ligger i selskapet blir håndtert av morselskapet, sier administrerende direktør Eirik Frantzen i Nordkraft i en pressemelding.

Nordkraft kjøpte Fjellkraft i 2009. Investeringen var totalt på i overkant av 400 millioner. I tillegg har Nordkraft tilført datterselskapet i størrelsesorden 20 millioner kroner i året frem til nå, men gjorde i 2013 en betydelig nedskrivning av verdiene.

Les også: Christian Michelsen Research vil opprette nytt statlig fornybarselskap

Verdiløse fall

Det var totalt 107 fallretter til salgs på til sammen ca. 1,0 TWh/år.

– Budgiverne oppfatter fallrettighetene og det som er tilknyttet disse som svært dårlige og tilnærmet verdiløse slik de fremstår i dag. I tillegg har selskapet etter budgivernes mening et alt for stort kostnadspådrag i form av antall ansatte og tilhørende kostnader, skriver Nordkraft.

Selskapet er imidlertid ikke overrasket over vurderingene ut fra en finansiell vurdering, selv om en konsulentrapport så sent som i 2012 vurderte verdien av Fjellkrafts fallrettigheter til rundt 1,2 milliarder kroner.

– Derimot antok vi at noen aktører så på selskapet som interessant som en del av sin portefølje, eller som en «opsjon» med utviklingspotensial. Når det ikke er tilfelle er jobben nå er å avvikle selskapet så raskt og kostnadseffektivt som mulig, og ta en ny gjennomgang av de fallrettighetene som ligger i selskapet, sier han.

Les også: Småkraftverk plomberte røret som skulle sikre minstevannføring

Alt gikk galt

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hvordan det er mulig at et selskap bruker så mye penger på å sikre seg så mange verdiløse prosjekter, svarer Frantzen dette:

– Beslutningen ble tatt før min tid, men det er vel tre forhold som alle har gått i feil retning. Den ene er at strømprisen har endret seg vesentlig sammenlignet med det som var prognosene. Det andre er vel at man hadde et for optimistisk syn på muligheten for å få konsesjon for prosjektene, altså på hvor gode prosjektene var. Det tredje var nok at man hadde et altfor optimistisk syn på utbyggingskostnad. Alle disse forholdene peker i samme gale retning, sier Frantzen.

Han opplyser at hele ledelsen i Nordkraft er skiftet ut, og at få om noen av de som var med å ta beslutningene om kjøpet av Fjellkraft i 2009 nå jobber i selskapet.

Les også: Her er verdens største offshore-anlegg for høyspent likestrøm

Vanskelig omstilling

Nordkraft eies av Narvik kommune (50,01%), Troms Kraftforsyning og Energi (33,33%) og Hålogaland Kraft (16,66%). Troms Kraftforsyning og Energi eies igjen av Troms Kraft (67,67%) og Jämtkraft (33,33%).

Nordkraft meldte allerede i mai om at situasjonen i konsernet var vanskelig, og at den nytiltrådte administrerende direktøren, Eirik Frantzen, og ledergruppen hadde lagt en 5-stegs plan for å omstille konsernet.

– Vi har gjennomført en rekke tiltak i løpet av de siste ti månedene. De årlige kostnadene er kuttet med 48 millioner kroner, hovedsakelig gjennom nedbemanning, enklere konsernstruktur og bedre kontrollsystemer i alle deler av virksomheten. Vi vil fremover fortsette fokuset på kostnader og effektivitet, men også vurdere mulighetene for økte inntekter på våre forretningsområder. Jeg mener vi har en god plan for omstillingen av Nordkraft, og ser konturene av en langsiktig plan for selskapet,men det vil fortsatt ta lang tid før vi er i mål og det vil kreve hardt arbeid, sier Frantzen.

Les også:

Flirt gir 23 prosent redusert energibruk

Hafslund granskes etter fjernvarmehavari

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.