BYGG

Internasjonal bim-pris til Oslo lufthavn-teamet: – Norge er fremst i verden på åpen bim

– Verden har kommet etter, men må jobbe for å holde følge med Norge, sier lederen i Buildingsmart Norge.

Bim av terminal 2 på Oslo Lufthavn. Prosjektet vant design-pris i Tokyo på Building Smart International Awards 2018 tirsdag 16. oktober 2018.
Bim av terminal 2 på Oslo Lufthavn. Prosjektet vant design-pris i Tokyo på Building Smart International Awards 2018 tirsdag 16. oktober 2018. Illustrasjon: Team-T
20. okt. 2018 - 05:22

Tirsdag ble vinnerne av Buildingsmart International Awards 2018 annonsert i en seremoni i Tokyo, og prisen i kategorien Design gikk til Avinor og designteamet bak utvidelsen av Oslo Lufthavn. Det fremgår av en pressemelding fra Avinor.

Designteamet, Team-T, består av Dr Ing A Aas-Jakobsen, Nordic Office of Architecture, Cowi, Norconsult, og Ingeniør Per Rasmussen.

Buildingsmart Norge gjengir juryens begrunnelse, og det var bruken av en felles modellserver, som sammenstilte alle bim-leveransene i én felles hovedmodell som var utslagsgivende for at T2-prosjektet vant. T2 er navnet på utvidelsen av terminalen på Gardermoen som ble sluttført i 2017. 

Les også

«Styrken til dette prosjektet ligger i hvordan man gjennom bruk av en sentral modellserver, har kombinert og forent en stor mengde undermodeller i en felles modell. Noe som er langt fra vanlig i en verden hvor mange fortsatt nøler og lurer på om en slik fremgangsmåte i det hele tatt er mulig.»

Åpenbim

Utvidelsen av terminalen startet opp som et bim-prosjekt i februar 2009. Det  består av en modellsamling som i dag omfavner mer enn 300.000 kvadratmeter, forklares det i meldingen.

Allerede i oppstarten av prosjektet var det krav om bruk av åpenbim som leveranseformat.

Ole Kristian Paalsrud fra Avinor, Morten Ræder fra Nordic Office of Architecture og Bjørnar Markussen fra Aas-Jakobsen var tilstede i Tokyo for å ta imot prisen på vegne av Avinor og prosjekteringsteamet.

Markussen roste byggherren Avinor for at de krevde levering på åpenbim i prosjektet. 

Les også

– Avinor utviste stort framsyn og hadde mot til å kreve levering på åpen bim i et prosjekt av denne størrelsen. Dette til tross for at man i 2009 var fullt klar over at ikke alt fungerte like knirkefritt med det åpne formatet IFC.

– Må jobbe for å holde følge med Norge

Anstein Skinnarland fra Buildingsmart Norge sier til TU Bygg at det var over 80 kandidater til å vinne prisen. Videre forteller han at det var 37 jurymedlemmer fra hele verden som kåret prosjektet til årets vinner i kategorien design/prosjektering.

– Vi er veldig stolte over at vi fremdeles har prosjekt, mennesker og metoder som er fremst i verden på bim med åpne standarder. Verden har kommet etter, men må jobbe for å holde følge med Norge, sier han.

Team-T vant design-pris på Buildingsmart International Awards 2018 i Tokyo. F.v: Ole Kristian Paulsrud (Avinor), Bjørnar Markussen (Aas-Jakobsen) og Morten Ræder (Nordic Office of Architecture) <i>Foto:  Nordic Office of Architecture</i>
Team-T vant design-pris på Buildingsmart International Awards 2018 i Tokyo. F.v: Ole Kristian Paulsrud (Avinor), Bjørnar Markussen (Aas-Jakobsen) og Morten Ræder (Nordic Office of Architecture) Foto:  Nordic Office of Architecture
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.