IT

Intel vil inn i mobiler og nettbrett

 

To bedre enn fire: Skal vi tro Intels ytelsesmålinger av den nye tokjerneutgaven av Silvermont-brikken mot konkurrerende firekjerne prosessorer yter den vesenlig mer samtidig som en kan vise til mye laver strømforbruk.
To bedre enn fire: Skal vi tro Intels ytelsesmålinger av den nye tokjerneutgaven av Silvermont-brikken mot konkurrerende firekjerne prosessorer yter den vesenlig mer samtidig som en kan vise til mye laver strømforbruk. Bilde: Intel
7. mai 2013 - 18:34

Det er ingen tvil om at Intel er selve kongen av silisium.

Men ser vi inni mobiler og nettbrett, er det engelske ARM som dominerer. I motsetning til Intel produserer de ikke prosessorer selv. De lager design som de selger til andre som Qualcomm, Samsung, Apple og Nvidia.

Til sammen selges det rundt fire ganger så mange ARM-prosessorer som Intel. Helt fra starten har selskapet konsentrert seg om lavt strømforbruk og det har gitt en enorm uttelling etter hvert som verden har blitt mer miljøbevisst og at datamaskiner i økende grad kommer i form av mobiler og nettbrett med begrenset batterikapasitet.

Snart vil Intel også få konkurranse på serversiden. Hundretalls millioner servere, som vi gjerne omtaler som nettskyen, står for en økende del av strømforbruk til IT.

Les også: «Det mest fantastiske materialet menneskeheten noen gang har fått tilgang til»

Strømsluk

Intels stor problem har vært strømforbruket. De kommer fra en verden hvor ytelse har vært alfa og omega i snart 40 år til i dag hvor strømforbruket er minst like og mer viktig i mange anvendelser.

For over fem år siden lovte prosessorgiganten å sette inn støtet for å få ned strømforbruket slik at bærbare PC-er kunne brukes i flere timer og at mobiler og senere nettbrett med Intel-prosessorer ville få akseptabel batterilevetid.

Fremdeles bruker 95 prosent av mobiler og nettbrett i dag ARM-brikker. Ikke mye Intel-suksess der i gården.

Les også: Uten denne brikken stopper norsk elektronikk-industri

Vil forandre

Nå ser det ut som om Intels lange kamp mot elektrontørsten skal lykkes. De har lansert Medfield-varianten av Atom-prosessoren som klarer seg godt i tester mot ARM i mobiltelefoner. Det er duket for en helt ny prosessorarkitektur som skal få brynt seg og den skal virkelig revolusjonere strømforbruket fra Intels side.

Silvermont, som den er kalt, er krympet ned med Intels 22 nanometerteknologi og i forhold til dagens mest strømgjerrig Atom-prosessor og kan, hvor Intel snakker sant, enten yte tre ganger mer enn dagens generasjon uten å øke strømforbruket.

Alternativt kan den klare seg med femtedelen av strømmen om man holder ytelsen konstant.

Les også: Flashminnet blir raskere, tettere og billigere

Tikk-takk

Intel har en såkalt Tick-Tock-modell hvor de annentvert år gjør en «tick», som betyr at de krymper silisiumstrukturene.

Det skjedde i fjor hvor de gikk ned til 22 nm. Neste år er det klart for 14 nm. I årene mellom er det «tock» som endrer mikroarkitekturen. Silvermont er altså en tock hvor selskapet tar i bruk masse nye ideer og teknologi for å få det til å gå raskere og med lavere strømforbruk

Det betyr at Intel kan slå tilbake over hele slagmarken som spenner fra mobiler, via nettbrett, PC-er og server til andre anvendelser som trenger datakraft.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Prosessorene som bruker den nye arkitekturen vil komme på markedet senere i år.

Banker konkurrentene: Når Intel sammenlikner tokjerne Silvermont mot tokjerne prosessorer, som sikkert er ARM uten at de oppgir det, er ytelsen omtrent den dobbelte, mens strømforbruket reduseres til under fjerdeparten.
Prosessorene som bruker den nye arkitekturen vil komme på markedet senere i år.Banker konkurrentene: Når Intel sammenlikner tokjerne Silvermont mot tokjerne prosessorer, som sikkert er ARM uten at de oppgir det, er ytelsen omtrent den dobbelte, mens strømforbruket reduseres til under fjerdeparten. Intel

Les også:

Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Telefonteknologi endrer bilene

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.