KARRIERE

– Ingeniørledigheten vil bare øke framover

Nito-leder Trond Markussen er bekymret.

Ingeniører er yrkesgruppen som øker mest i arbeidsledige, både i antall og prosent, i 2014. Det bekymrer Nito.
Ingeniører er yrkesgruppen som øker mest i arbeidsledige, både i antall og prosent, i 2014. Det bekymrer Nito. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
19. des. 2014 - 14:22

Nye tall fra Nav viser at det er personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag som har hatt den største økningen i ledighet det siste året, med 34 prosent. Det tilsvarer 1.000 flere ledige i denne yrkesgruppen enn for ett år siden.

Økningen er størst for ingeniører både prosentvis og målt i antall personer.

Markussen bekrefter at dette er en utvikling som de ser igjen hos sine medlemmer, og han tror også at det har en sammenheng med omfattende nedbemanning og omstilling i petroleumsindustrien.

– Vil få enda høyere tall

Ettersom Nav sine tall kun viser dem som er meldt arbeidsledige, forventer Markussen at dette er tall som bare vil bli verre i 2015.

For i tillegg kommer dem som er sagt opp og nå arbeider ut oppsigelsestiden og innleide konsulenter som har fått kontraktene sine avsluttet.

– Så når vi skriver 2015 vil vi trolig ha enda høyere tall. Dette gjør oss bekymret. Økningen i ledighet er innenfor et smalt område og er også geografisk ganske samlet. Vi vil nok klart se en del ingeniører ledige framover, sier han til Teknisk Ukeblad.

Advokatene i ingeniørforeningene jobber for fullt om dagen. Nedbemanningsprosessene går fort i enkelte bedrifter, og Markussen forklarer at det ikke er alle som følger spillereglene godt nok.

– Vi har en del juridiske saker på dette, og det er stor aktivitet blant våre advokater og jurister for å følge opp, påpeker han.

Les også: Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav

NITO-president Trond Markussen tror enda flere ingeniører vil prege ledighetsstatistikken til neste år.
NITO-president Trond Markussen tror enda flere ingeniører vil prege ledighetsstatistikken til neste år.

Underskudd på ingeniører

Nito har sett på mulige tiltak for å motvirke utviklingen for ingeniører, og har også vært i kontakt med politikere for å diskutere løsninger.

– Aktiviteten innenfor petroleumsindustrien vil alltid svinge en del. Men vi mener noe må gjøres for å sikre jevnere og mer forutsigbar aktivitet. Vi har foreslått at noen av de modifikasjons- og vedlikeholdsoppdragene som er blitt utsatt bør tas nå likevel, for sikre nettopp dette, sier Markussen.

I tillegg påpeker han at det totalt sett er et underskudd på ingeniører i arbeidsmarkedet i Norge, og at noen av dem som blir ledige kan finne muligheter andre steder.

– Her er det aktører som bør kjenne sin besøkelsestid. Både i petroleumsbransjen og andre bransjer. For eksempel er det jo et stort underskudd på ingeniører i offentlig sektor, spesielt i kommunene. Det samme gjelder deler av kraftbransjen. Her er det muligheter, poengterer Nito-lederen.

Han  legger til at en negativ følge, dersom ingeniører i oljebransjen bytter til andre bransjer, er at det blir vanskelig å få dem tilbake.

Les også: Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

– Vil komme seg i jobb igjen

Markussen håper likevel at arbeidsmarkedet i stor grad skal kunne absorbere den ledigheten vi ser nå, og den som vil komme når oppsigelsesrundene får full effekt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det bekymrer at det er så mange som nå står uten arbeid, noe som har skjedd på kort tid. Men over tid så vil de komme seg i jobb igjen, sier han.

Les også:

Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

Derfor vil ikke ledere ansette folk over 50

Regjeringen fjerner muligheten for å gå rett fra yrkesfag til ingeniørutdanning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.