HELSE

Ingeniørene bak Helseplattformen: – Fordel at pasientdata lagres på ett sted

Helsepersonell får tilgang til sanntidsdata om pasienten uansett hvor de befinner seg.

Alt som legges inn i Epic blir tilgjengelig for alle i andre i sanntid. Det er ikke tilfelle med den gamle løsningen. Det betyr at det som legges inn hos fastlegen også kommer opp på sykehuset, hos private spesialister og i kommunal helse og omsorg.
Alt som legges inn i Epic blir tilgjengelig for alle i andre i sanntid. Det er ikke tilfelle med den gamle løsningen. Det betyr at det som legges inn hos fastlegen også kommer opp på sykehuset, hos private spesialister og i kommunal helse og omsorg. Foto: Havard Zeiner
Håvard ZeinerJournalist
4. mai 2019 - 07:00

Dataingeniør Jan Haugdal har de siste tre årene jobbet på heltid med å planlegge Helseplattformen.

På det meste har rundt 125 personer jobbet med anskaffelse og kravspesifikasjon. 1. april startet innføringsprosjektet.

Haugdal sier den nye løsningen skal erstatte mellom 70 og 80 av dagens spesialist-applikasjoner. Nå skal alt gjøres gjennom én plattform.

Samler all informasjon

– Epic-løsningen er hel ved. All informasjon og funksjonalitet lagres på ett sted. I mange av de andre leverandørene vi har sett på så var det sammensatte systemer med informasjon på flere steder, noe som gjør det vanskeligere å synkronisere informasjon i sanntid, Haugdal til Teknisk Ukeblad. 

Helseplattformen

 • Helseplattformen gjelder for Midt-Norge, det vil si Trøndelag og Møre og Romsdal.
 • Programmet inkluderer tre helseforetak og 85 kommuner, samt fastleger og avtalespesialister. Kommunene, fastlegene og avtalespesialistene har opsjon på å bli med i Helseplattformen.
 • I dag består helsetjenesten av ulike IT-systemer som ikke snakker sammen. Selv om alle sykehus i Midt-Norge bruker samme journalsystem, er systemene som brukes hos kommunene, fastlegene og avtalespesialistene et annet.
 • Det fører til at pasienter og helsepersonell ikke får rask tilgang til den informasjonen de skal ha.
 • Nå skal en over på en plattform hvor både fastlegen og spesialisthelsetjenesten bruker samme journal.
 • Pasientjournalen og det pasientadministrative systemet (PAS) er kjernen i helsetjenestens informasjonssystem.
 • Løsningen som nå blir kjøpt inn skal erstatte dagens journalsystem og pasientadministrative system, samt en lang rekke spesialsystemer i sykehusene. Løsningen inneholder også funksjonalitet for kommunehelsetjeneste og fastleger.
 • Helseplattformen er et av tre ulike veivalg som Direktoratet for e-helse har pekt på for å oppfylle regjeringens strategi for modernisering av IKT innenfor helsevesenet.
 • Totalt 11 leverandører var med i konkurransen om å bli leverandør til «en innbygger – en journal»-systemet til Helse Midt-Norge.
 • Helt til sommeren 2018 var det to selskaper som kjempet om kontrakten. 
  Da trakk selskapet Cerner seg, også det amerikansk, og selskapet Epic Systems Corporation var da eneste kandidat. Kontrakten med dette selskapet ble signert 20. mars i år.
 • Kostnadsrammen for prosjektet er 2,8 milliarder kroner. Kontrakten med Epic utgjør 1,2 milliarder kroner som omfatter innkjøp, lisenser, tjenestekjøp og ti års vedlikehold.
 • Trondheim skal som første kommune ta systemet først i bruk i 2021.

Prosjektleder for den teknologiske delen av Helseplattformen, Fredrik Solsvik, legger til at det er en stor fordel at løsningen er laget fra bunnen av.

– Epic har ikke kjøpt moduler og tatt inn andre leverandører. De har laget alt selv. Hvis hele løsningen er bygget på samme arkitektur, blir også løsningen mer funksjonell, sier han.

– Det aller viktigste er at alt helsepersonell, uansett hvor de befinner seg, skal få tilgang til den pasientinformasjonen de trenger, sier han.

Færre misforståelser

– Er det noe vi har brukt mye tid på i denne anskaffelsen, så er det å finne ut hvordan løsningens tilgangsstyring virker, og hvordan en skal koble en sikker autentisering til en sikker tilgangsstyring, sier Haugdal.

I første omgang tenker en å lage et nivå 4-sertifikat, altså identifisering på lik linje med BankID.
Samtidig skal dataene som føres inn i journalene føres mer strukturert enn i dagens løsning. Det skal øke nøyaktigheten på informasjonen og redusere mulighetene for misforståelser.

– Det blir ikke lenger et spørsmål på legevakta hvilken medisin du går på. Det står i journalen. Det er ikke et sammensurium av meldinger som kommer fra øst og vest og som til slutt har endt opp med noe som kanskje er riktig. Dataene er i sanntid, og det er helt korrekt informasjon, sier han.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.