SAMFERDSEL

Ingeniør-forening: Forfall på 2600 milliarder i Norge

På veier, jernbane og offentlige bygninger.

 Mangler: Norge har et stort etterslep på vedlikehold av infrastruktur og bygninger, ifølge RIF.
Mangler: Norge har et stort etterslep på vedlikehold av infrastruktur og bygninger, ifølge RIF. Bilde: Espen Zachariassen
16. mars 2015 - 07:32

Hele 2.600 milliarder kroner må til for å få god standard på veier, jernbane og offentlige bygninger i Norge, mener Rådgivende ingeniørers forening (RIF).

NHO-direktør Petter Brubakk sier til VG at han ikke er overrasket over summen.

Les også: Tunnelboremaskinene har gravd 4 mil under London. Se resultatet

Høres rimelig ut

NHO har anbefalt investeringer for 1.100 milliarder de neste 20 årene på statlige veier og jernbane, og Brubakk mener derfor 2.600 milliarder høres rimelig ut for all norsk infrastruktur.

– Det aller viktigste er å prioritere infrastruktur høyere i de årlige statsbudsjettene. Og vi må få raskere planlegging og bedre utføring, slik at vi får mer ut av pengene. Jeg uenig i at man skal se på oljefondet som en pengebinge som skal tappes mer, sier Brubakk.

Oljefondet er i dag på 7.000 milliarder kroner.

Les også: Bjørnafjorden kan få verdens lengste flyte- eller rørbru

Mønster

Klimaforandringer og befolkningsvekst er utfordringer som setter enda større krav til infrastrukturen vår, ifølge rapporten.

RIFs eksperter ser et mønster der områder som finansieres av kommunene og fylkeskommunene er i dårligst forfatning.

– Vi mener at de områdene der både funksjonaliteten og fremtidssikringen er truet, bør prioriteres for at ikke forfallet skal øke. Det gjelder både fylkesveier, jernbane og kloakkrør. Men også vannforsyningsanleggene, skolene, sykehusene og de kommunale veiene er i faresonen og må prioriteres, sier direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.