BYGG

Ingen vil bygge sykehuset - nå legges kontrakten ut på anbud for tredje gang

Har prøvd å få noen til å gjøre jobben siden 2014.

På grunn av manglende interesse fra bransjen legger Nordlandssykehuset ut kontraktene for modernisering og utbygging av Sykehuset i Bodø for tredje gang.
På grunn av manglende interesse fra bransjen legger Nordlandssykehuset ut kontraktene for modernisering og utbygging av Sykehuset i Bodø for tredje gang. Bilde: Nordlandssykehuset
20. mai 2016 - 06:00

Da modernisering og utbygging av sykehuset i Bodø ble lagt ut på anbud i 2014 ønsket ingen å konkurrere om jobben. 

Det samme skjedde da den samme kontrakten ble lagt ut ved årsskiftet i år.

– Det har vært svært dårlig interesse for bygningsdelen av prosjektet, noe som medfører forsinket sluttføring av hele prosjektet, sier utbyggingssjef Terje Arthur Olsen i Nordlandssykehuset. 

Tredje forsøk

Kontrakten det hittil har vært lite interesse for, er en av fire kontrakter med en samlet verdi på 973,3 millioner kroner. 

I et tredje forsøk på å engasjere bransjen har Nordlandssykehuset nå valgt å dele opp kontrakten. 

– Vi håper og tror at markedet vil respondere bedre på oppdelte kontrakter, sier Olsen. 

Men ønsker ikke å si noe om rammen på de ulike kontraktene. 

– Det vil vi komme tilbake til når de legges ut på anbud, sier han. 

Kompleks jobb

Etter planen skulle siste byggefase startet i september i år.  Det vil ikke skje nå som arbeidet som nå lyses ut på nytt.

– En ny anbudsprosess tar tid. Endelig resultat av denne prosessen må også forelegges styrene i Nordlandssykehusetsykehuset og Helse Nord. Derfor må vi forskyve på oppstarten av siste byggefase, men vi håper å være i gang tidlig på nyåret i 2017, sier Olsen. 

Han tror noe av årsaken til den manglende interessen er kompleksiteten i prosjektet. 

– Det er ikke tvil om at det er en kompleks jobb i og med at vi bygger inne på et sykehusområde hvor vi har drift mens vi bygger, sier han. 

Mye å gjøre

Hvorfor interessen fra bransjen har vært såpass lav på sykehusprosjektet har heller ikke Birger Haugland i Byggenæringens landsforening (BNL) noe svar på. 

– Generelt kan jeg jo si at byggebransjen her i nord har mye å gjøre. Men dette er det første anbudet jeg har hørt om her hvor det ikke har vært nok tilbydere, sier han. 

Uten å ha noe innsyn i sykehusprosjektet skisserer han to mulige årsaker til at prosjekter generelt kan få liten interesse. 

– I perioder med høy aktivitet er det klart at selskaper velger å legge inn anbud på de prosjektene de selv kan få mest ut av. Når det er mye å velge i vil jo hvert enkeltprosjekt fort få færre interessenter. En annen årsak til lav interesse kan være svake anbudsgrunnlag, sier hun. 

Og utdyper:

– Det er litt for mange byggherrer som ikke har kompetanse nok til å utforme anbud og dermed leier inn byggherrekonsulenter. Det gir ikke nødvendigvis de beste anbudsgrunnlagene. Men om dette er tilfellet for sykehuset i Bodø kan jeg ikke si noe om. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.