INDUSTRI

Ingen stående applaus for finansministeren

Møtte 300 deltakere på Norsk Industris Industrikonferanse.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
7. mai 2014 - 16:59

– Lite imponerende. Ikke mange nye tanker og ideer, sier en av nestorene i norsk industribygging, Kåre Storvik, til Teknisk Ukeblad.

Siv Jensen sa at hun satte stor pris på god dialog med industrien.

– Det er dere som vet hvor skoen trykker, sa hun. Finansministeren sa at regjeringens mål er at industrien fortsatt skal skape verdier, og helst enda mer.

Sovepute?

Industriens avhengighet av petroleumsnæringen, som står for 14 prosent av verdiskapingen, kan være et Damokles sverd dersom oljeprisen faller og produktiviteten fortsatt faller. 

Bedrifter som er avhengig av petroleumssektoren må gradvis finne nye markeder.

Jensen kunne ikke dy seg fra å gi den forrige regjeringen et spark, og nevnte «sovepute» og at produktiviteten har falt.

– OECD bekrefter at produktivtetsveksten har falt de åtte årene under den rødgrønne regjeringen, sa Jensen. Fra salen lød et «hmmmm». Noen nikk, men ikke fra alle.

Deretter ga hun seg ut på den positive linjen.

– Det finnes mange eksempler på bedrifter som tenker smartere, er innovative, sa hun og trakk fra Sam Eyde og Hydro, som fortsatt er et innovativt selskap.

Les også: Slik vil Helge Lund bygge i fremtiden

To tiltak

– Ekornes har motbevist at det ikke går an å produsere i Norge. Nå er maritim sektor i forkant, med eksempel fra Klevens bruk av roboter. Hva trengs for å få til fortsatt nyskaping? spurte hun retorisk og svarte med to punkter:

  • Kapital: Skatt av avgiftsforhold.
  • Infrastruktur: Bygge opp et bedre offentlig transportsystem.

Hun trekker fram behov for bedre veier, men ikke om hvordan sjøveien kan utnyttes bedre.

– Infrastrukturen må bygges opp ut fra næringens behov, sa hun. Klima blir nevnt. Ikke i miljø-sammenheng, men i form av næringsvennlig klima.

– Industrien skal konsentrere seg om å skape verdier, ikke dokumentere, sa hun.

Ingeniørutdanningen skal også få sitt. I tilleggsproposisjon for 2014-budsjettet ble det bevilget 50 millioner kroner til bedre utstyr.

Les også: Regjeringen vil øke samspillet i maritim næring

Lei mas om lav score

Etter innlegget tok Hanne Markussen Eek fra Franzefoss Minerals  og styreleder i Norsk Bergindustri ordet.

Hun høstet stor applaus fra salen da hun ba regjeringen slutte å fokusere på at Norge scorer dårlig på en del internasjonale målinger.

– Jeg er med på mange internasjonale møter og konferanser og ser at vi har kompetanser og er gode på områder som ikke måles i internasjonale sammenligninger mellom nasjoner, sa hun og trakk fram den norske modellen med flat struktur, godt samarbeid og innovative løsninger.

Svingslag fra nestor

Kåre Storvik (83) har vært industrileder i en mannsalder og jobbet mye med Russland. Han er veldig enig med Hanne Markussen Eek.

– Det er ikke mangel på god utdannelse og kompetanse i Russland. De har enorme ressurser og veldig flinke og dyktige ingeniører. Men de har ikke vår evne til å sette sammen kunnskap og kompetanse i system. Vi har mange verdier som ikke kan måles, sier Storvik.

Les også: Klyngekultur hylles som norsk suksessoppskrift

To K-er

Tidligere næringsminister Sylvia Brustad, som siden i fjor høst har vært direktør i Aker ASA, fortsatte på samme spor Siv Jensen la inn på: Kompetanse og konkurransekraft.

– Norsk industri er avhengig av kunnskap og kvalitet. Da må det satses mer på kompetanseheving, teknologi, forskning og utvikling, sa Brustad.

Hun talte varmt for et nytt kunnskapsløft.  

Globalisering gjenopplives

Aker-direktøren dro fram et ord som ikke har vært så sentralt i norsk debatt de siste årene: globalisering.

– Globaliseringen fortsetter. Enda mer vil skje i andre land. Norske selskaper må i enda større grad samarbeide med bedrifter i andre land, sa Brustad og viste blant annet til Aker Solutions som har inngått samarbeidsavtale med den amerikanske giganten Baker Hughes. Hun trakk også fram delingen av Aker Solutions som nødvendig tilpassing.

Les også:

Japan har en av verdens største flåter. Nå ser de til Norge for maritim teknologi

– Derfor er norsk leverandørindustri verdensledende  

KRONIKK: Takker Norge nei til det neste industrieventyret?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.