BYGG

– Ingen mulighet for å forutsi jordskjelv

Fem spørsmål til en seismolog om varsling av jordskjelv.

Kristin S. GrønliKristin S. Grønli
9. nov. 2012 - 20:58

Verdens befolkning øker, og det blir stadig flere mennesker og bygninger i jordskjelvsoner. Hva slags forskningsinnsats er lagt ned for å forsøke å varsle skjelvene?

– På 1970-tallet var jordskjelvprediksjon en veldig optimistisk tanke, og mange miljøer jobbet i den retningen. Forskerne forsøkte å måle en rekke indikatorer. Det ble for eksempel gjort ett forsøk i Kina i 1975 hvor man klarte å forutsi et kraftig skjelv, og fikk evakuert et stort befolkningstall før det inntraff. I samme område kom et annet skjelv (Tangshan i 1976) som forskerne ikke klarte å forutsi. Det forårsaket mer enn 246 000 tapte menneskeliv. Eksempelet viser at vi ikke har en metode som er gjennomprøvbar. Det foregår i høyeste grad forskning innen prediksjon av jordskjelv i dag også, men resultatene fra forsøkene er i en diskusjonsfase. Siden 1980-tallet har man fokusert mer på forberedelse og forebyggende tiltak.

Les også: Stadionet følger med når bakken flytter seg to meter

 

Hva slags metoder prøves ut i dag for å forsøke å varsle jordskjelv, og hvor sikre er de?

– Oppbygningen av spenning i jordskorpen i forkant av et skjelv skjer utrolig langsomt – med noen centimeters eller millimeters hastighet per år. Derfor er det vanskelig å finne indikatorer som kan forutsi jordskjelv nøyaktig i tid. Det finnes en lang rekke indikatorer, for eksempel små skjelv, elektrisk motstand i bergarten eller utslipp av radongass fra forkastningene. Hver for seg kan de ikke brukes til å forutsi skjelv. Per i dag har vi ikke noen vitenskapelige metoder for å fange opp disse prosessene. Dessuten er det urealistisk å overvåke hvert enkelt forkastningsbrudd i verden, for det er millioner av dem.

Les også: Fjellhall på over 130.000 m3 skal bli togstasjon

 

I Italia ble nylig en gruppe seismologer dømt for uaktsomt drap for å ha rådet befolkningen til å ta det med ro i forkant av et jordskjelv som tok 307 menneskeliv i byen L’Aquila. Det tyder vel på en forventning om at ekspertene skal kunne forutsi skjelv?

– Meteorologer sier for eksempel at det kan komme noen regndråper i morgen. De sier ikke at den første regndråpen vil komme i Bergen sentrum i morgen klokka 07.37. Ting skjer i en annen tidsskala i meteorologien og geologien, så på samme måte kan vi aldri si at det kommer et jordskjelv i morgen. I dag kan vi forutsi skjelv innen en periode på 10 eller 50 år. Hendelsene i Italia dreier seg om formidling av usikkerhet i vitenskapelige resultater. I det aktuelle området hadde det vært hyppige, små jordskjelv i flere uker, noe som uroet befolkningen. Seismologer fortalte under et folkemøte at slike jordskjelvsvermer ikke trenger føre til et større skjelv, og rådet befolkningen til å roe seg ned. Men de fikk ikke formidlet at det ikke finnes noen garanti. Jeg syns likevel dommen er utrolig streng. Verdens seismologiske miljø stiller seg bak disse forskerne, og uttaler at det ikke er mulig å forutsi jordskjelv. Ansvaret bør heller ligge hos myndighetene i forhold til forebyggende tiltak. Hvordan var for eksempel sårbarheten i bygningsmassen?

Les også: Denne reaktoren tåler en jumbojet

 

Hva slags betydning har jordskjelvforskningen hatt på andre områder, som nettopp risikoanalyser og forebygging?

– Forskningen gir et verdifullt bidrag til samfunnet og kan redusere skadevirkningene av jordskjelv. Under jordskjelvet i Haiti i 2010 omkom mer enn 316 000 mennesker. Jordskjelvet i Japan i 2011 var like sterkt, men der døde 18 000 mennesker. Forskjellen var forebyggende arbeid og bevissthet i samfunnet.

 

Det kommer stadig forskningsresultater som peker ut nye mulige indikatorer på jordskjelv. Tror du pålitelig varsling blir mulig?

Dørene er vidt åpne i mitt hode, for én ting er helt sikkert: Vi kan ikke forutsi hva vitenskapen kan frembringe. Jeg syns likevel vi bør være edruelige i forhold til dagens situasjon og sette inn tiltakene deretter.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Over 10.000 eneboliger på farlig grunn

Dette gjør du når det brenner i tunnelen

– Bilen blir ubrukelig til og fra jobb

Dette skal få slutt på glatte veier  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.