ELBIL

Kun ett av de store partiene vil verne bompengefordel for elbiler

Slik stiller partiene seg til et utvalg fordeler for de fossilfrie.

Vi har bedt partiene ta stilling til fire ulike punkter om nullutslippsbiler og målet om fossilfritt nybilsalg fra 2025.
Vi har bedt partiene ta stilling til fire ulike punkter om nullutslippsbiler og målet om fossilfritt nybilsalg fra 2025. Bilde: Heiko Junge, NTB Scanpix/Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
7. sep. 2017 - 05:30

Norge har vedtatt et mål om utslippsfritt nybilsalg fra 2025. For å få til det må langt flere velge å kjøpe nullutslippsbiler, altså elbil eller hydrogenbil. 

Alt i fjor bikket vi 100.000 registrerte elbiler i Norge. Det er likevel en vei å gå før nybilsalget er helt utslippsfritt. Første halvår i år utgjorde elbiler 18,6 prosent av det totale nybilsalget. Legger vi til ladbare hybrider blir tallet 35 prosent.

Elbilfordelene er viktige tiltak for å få folk til å velge nullutslippsbil. Derfor må det politisk vilje til for å kunne nå målet. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

For eller mot

Blant de elbilfordelene vi har i Norge i dag finner vi blant annet gratis eller billigere; moms på bilen, store deler av årsavgiften, bompenger, parkering, og betaling for kjøretøyet på de fleste ferger. Det er altså en rekke gode grunner til at folk skal velge elbil. 

Samtidig er det også en rekke hinder på veien. For det er ikke alle som ønsker å beholde de incentivordningene vi har i dag. I tillegg er det mangel på hurtigladere utenfor de mest trafikkerte stedene og et fortsatt begrenset utvalg i elbilmodeller. 

Vi har derfor spurt partiene om hvilke virkemidler de ønsker å ta i bruk for at Norge skal nå 2025-målet. 

Vi har bedt dem ta stilling til fire punkter om avgift på fossilbiler, bompengefordeler, støtte til borettslagslading og om de mener 2025-målet må lovfestes. 

Under kan du lese hva de ulike partiene svarte, om de er for, mot eller et sted midt i mellom. 

(Den opprinnelige overskriften på saken hevdet at ingen av de store partiene ville verne bompengefordel. Det er ikke riktig, og overskriften er nå korrigert.)

Partiene svarer

 

 

 

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

 

 

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.