OLJE OG GASS

Industrien frykter nedbemanninger etter innstramminger i oljeselskapene

Norsk Industri bekymret for leverandørindustrien.

INNSPARING: Oljeselskapene skal spare penger. Det kan gå utover leverandørindustrien.
INNSPARING: Oljeselskapene skal spare penger. Det kan gå utover leverandørindustrien. Bilde: Peder Qvale
4. feb. 2014 - 13:51

Statoil-sjef Helge Lund har de siste månedene gjort det klart at selskapet må kutte kostnader for å være lønnsomme.

Selskapet har fulgt opp med å kutte 239 stillinger innen IT, eiendom, finans, kontroll og skal også kutte utgiftene fra landanleggene med én milliard kroner.

I går kom i tillegg meldingen om at 100 av 330 forretningsutviklere skal ut.

Les også: – Norge og Nordsjøen har blitt mindre attraktivt for investeringer

Vanskeligere tider

Nedskjæringer som dette får det til å skjelve i buksene til leverandørindustrien. Også hos Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen.

– Hvis oljeselskapene må stramme inn og utsette store oppdrag innenfor service og modifikasjon er det ikke noe annet man kan gjøre enn å tilpasse seg det. Det betyr at det blir nedbemanning i en del av de selskapene som tar utgangspunkt i at det kommer større oppdrag, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Mot normalår

I dag presenterte bransjeorganisasjonen hans konjunkturrapporten for 2014, hvor det riktignok kom fram at industribedriftene forventer en omsetning- og eksportvekst på fire prosent.

Men leverandørindustrien, som i slutten av 2012 og i fjor opplevde at flere store kontrakter som byggingen av Aasta Hansteen og Gina Krog-plattformene gikk til utenlandske verft, kan få et nervepirrende 2014.

– Vi har trøstet oss med at store deler av leverandørindustrien ville få store oppdrag innenfor modifikasjon og service, men signalene i det siste viser at den type oppdrag blir strammet inn på og utsatt, sier Lier-Hansen.

Les også: Ansatte kuttes og nyansatte droppes i subseabransjen

BEKYMRET: Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen sier norsk industri er på vei inn i et normalår i 2014, men frykter likevel for leverandørene til oljeselskapene. Peder Qvale

Må få ned lønnsveksten

Norsk Industri-sjefen sier den eneste løsningen er at norske bedrifter må være mer effektive enn konkurrentene.

– Vi ligger så langt unna de andre, så vi får det ikke ned til et konkurransedyktig nivå i den forstand at vi får et «level playing field» med tyskere, svensker og andre. Det som er målet er å ha en lønnsutvikling framover som gjør at vi ikke svekker konkurranseevnen ytterligere. Vi må ha en lønnsutvikling som er mer lik den i våre konkurrentland. Det er det beste vi kan håpe på, mener han.

Les også: Oljedirektørene hadde over 20 prosent lønnsvekst i fjor

Vil ned på to-tallet

Lier-Hansen vil derfor at veksten i årets lønnsoppgjør må ned på to-tallet.   

– Mange land har brukt de siste seks-sju årene til å gjøre innstramminger, gjennomføre veldig moderate lønnsoppgjør og gjorde mange politiske grep for å styrke industrien sin. Vi har nesten gjort det motsatte. Vi har brukt disse årene til å ha en lønnsutvikling som har vært skyhøy i forhold til konkurrentene våre. Dermed har vi svekket vår egen konkurransekraft. Vi har også hatt for lite investeringer i deler av industrien. Det betyr at vi ikke har en industri som er moderne nok til å svare på den kostnadsutfordringen som ligger i høye norske lønninger. Vi har en del å ta igjen, sier han.

– Det er en grense for hvor lenge man kan tåle en kostnadsbase som øker relativt mye i forhold til konkurrentene. Selv om vi er smarte er vi ikke smartere enn alle andre, konkluderer han.

Les også:

Disse har høyere lønnsvekst enn oljeingeniørene

Statoil krever mer effektive ingeniører

Disse studiene garanterer jobb

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.