INDUSTRI

Industrien får fullt gjennomslag om CO2-kompensasjon

De blåblås forslag om kutt reverseres.

Venstre og Krf gir industrien fullt gjennomslag i sitt krav om CO2-kompensasjon.
Venstre og Krf gir industrien fullt gjennomslag i sitt krav om CO2-kompensasjon. Bilde: Anders J. Steensen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
15. nov. 2013 - 10:56
Vis mer

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, ble det Industrien i sjokk over barbert CO2-kompensasjon og i miljøbevegelsen da den blå regjeringen foreslå å sette et gulv på 30 kroner tonnet for CO2-kompensasjon til industrien.

Det ville ifølge industrien kunne føre til investeringsstopp og gradvis utflytting av kraftkrevende industri fra Norge til andre steder i verden hvor kraften produseres med fossile brensler, slik at de samlede CO2-utslippene øker.

Både Venstre og KrF var også svært misfornøyd, og lovte å – Kuttene i CO2-kompensasjonen gir ikke industriflukt på Stortinget.

Fullt gjennomslag

Det har de nå gjort, og Venstres finanspolitiske talsmann og nestleder, Terje Breivik, bekrefter nå overfor Teknisk Ukeblad at i forslaget som de har forhandlet seg fram til på Stortinget, får industrien fullt gjennombrudd.

Det innebærer at det blir CO2-kompensasjonen slik den rødgrønne regjeringen opprinnelig foreslå, uten noe gulv på 30 kroner.

– Dette synes jeg er veldig bra, ikke minst med tanke på alle de tilbakemeldingene vi  har fått fra industrien selv om konsekvensene av endringen som var foreslått.

– Er dette en miljøseier for Venstre?

– Nei, dette er en seier for fornuften til alle de fire samarbeidspartiet. Det er klart det er en miljøseier i den forstand at dette gjør at industrien får langt bedre forutsetninger for å videreføre prosessene for å kunne redusere sine egne utslipp, sier Breivik.

For Breivik mener det er viktig for klimaet at den kraftintensive industrien kan forbli i Norge og bruke fornybar kraft.

Les også: Slik vil de gjøre CO2-fangsten lønnsom

Berømmer Stortinget

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er veldig fornøyd.

– Dette er et resultatet som viser at fornuften seirer. Rett og slett fordi CO2-kompensasjonen er bunnplanken i en rekke virkemidler for å legge til rette for at prosessindustrien i Norge kan investere og fornye seg, få større konkurransekraft, bli mer energiintensiv og bli ende bedre i å redusere sine CO2-utslipp.

Lier-Hansen berømmer også budsjettarbeidet på Stortinget.

– Det har vært fremoverlent. Jeg er glad for at det ikke gikk prestisje i saken som kunne hindret denne fremtidsrettede løsningen, sier han.

Les også: Her er Norges første vogntog til sjøs

Zero fornøyd

Avgjørelsen er gode nyheter også for leder av klimastiftelsen Zero, Marius Holm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er en god nyhet og det er interessant at det var Venstre og KrF som skulle bli de som har skjønt viktigheten av forutsigbare rammevilkår for industrien i Norge, og ikke Høyre og Frp.

– Hva betyr dette i en klimasammenheng?

– Ambisjonen er å bruke Norges fornybarressurser som en klimaløsning. Det betyr blant annet at varene i kraftintensiv industri med fornybar energi. Det handler om å sikre en grønn næringssektor og grønne arbeidsplasser, sier Holm.

Forutsigbarhet

Hydro er også fornøyd.

–  Vi tolker dette som et signal fra stortingsflertallet om at det vil sikre forutsigbarhet på lang sikt. Det brede støtten fra miljøbevegelsen, fagbevegelsen og lokalsamfunn viser et sterkt engasjement for fortsatt produksjon og videreutvikling av klimavennlig industri basert på ren vannkraft i Norge, sier selskapets informasjonsdirektør Halvor Molland.

Les også:

Norsk olje og gass: – Det er ikke olja mot røkla

Norge støtter CO2-lagring i Sør-Afrika  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.