INDUSTRI

Trumfet gjennom kjøp av nye transportfly

FLYKJØP: Regjeringen vil bruke 3,6 milliarder kroner i et hasteinnkjøp av fire transportfly av denne typen, Hercules C-130J fra Lockheed Martin.
FLYKJØP: Regjeringen vil bruke 3,6 milliarder kroner i et hasteinnkjøp av fire transportfly av denne typen, Hercules C-130J fra Lockheed Martin. Bilde: Locheed Martin
25. mai 2007 - 15:00


Oslo (NTB-Mats Rønning): – Vi kan alltid ønske oss en normalanskaffelse, men det gir liten mening når det kun er én tilbyder og én type transportfly tilgjengelig på markedet. En ordinær anbudsrunde ville dessuten ha tatt altfor lang tid. Nå vil vi få taktiske transportfly som er operativt tilgjengelige i 2009, sier Strøm-Erichsen.

Hun vil ikke kommentere motstanden i stortingsgruppene til SV og Senterpartiet, men nøyer seg med å si at regjeringen står samlet bak beslutningen om å kjøpe de nye flyene av merket Hercules C-130J.

– Det har vært mye diskusjon, men vi har nå tatt en beslutning som regjeringspartiene er enige om, sier Strøm-Erichsen.

SV skuffet

SVs forsvarspolitiske talsperson Bjørn Jacobsen er skuffet over regjeringens beslutning, men sier den er til å leve med.

– Det er en feil beslutning regjeringen har tatt. De gamle flyene er gode nok. I tillegg er jeg lei meg for at vi fraviker reglene om anbud og konkurranse som vi har satt oss fore. Når det er sagt, har jeg fått gjort min mening kjent. Når debatten ender i en votering som jeg taper, har jeg gjort mitt. Sånn er demokratiet, sier Jacobsen til NTB.

Forsvarets seks Hercules-fly, som ble kjøpt i 1968 og 1969, er til overhaling i Canada, der de får nye vinger. Men selv etter denne utskiftingen, vil ikke flyene kunne brukes til internasjonale operasjoner i Afghanistan eller Afrika, mener forsvarsministeren.

– Uansett hvor mye vi skifter ut, vil de fremdeles være 40 år gamle. De har gjort sin jobb og ville ikke være forsvarlig å bruke i for eksempel Afghanistan, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Det er ikke selve skroget eller flyegenskapene som er problemet til de gamle arbeidshestene, men sikkerhetssystemet og tilgjengeligheten, opplyser Forsvaret.

– Burde handlet før

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener tidligere regjeringer har forsømt vedlikeholdet av de gamle Hercules-flyene.

– Transportflysaken viser at tidligere regjeringer burde ha handlet. Når vi er i en prosess der flykjøp utredes, gjennomføres ikke det store vedlikeholdsarbeidet og så kommer man i en vanskelig situasjon. Den situasjonen har regjeringen nå gjort noe med, sier hun.

– Vi trenger nye transportfly, spesielt til våre internasjonale operasjoner. Vi har 700 soldater i Afghanistan, men ingen slike fly, sier Strøm-Erichsen.

De første flyet vil etter planen komme til Norge i 2008, det andre i 2009 og de to siste i 2010. Forutsetningen er at Stortinget banker investeringsproposisjonen i juni, noe forsvarskomiteens leder Jan Petersen (H) har sagt kan bli vanskelig.

Regjeringen og Forsvaret har ennå ingen idé om hva som vil skje med de gamle Hercules-flyene, men antyder at flere land kan være interesserte i å kjøpe dem. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.