Et fransk og et italiensk vannbombefly tanker vann i Häredesjön i nærheten av den voldsomme skogbrannen som herjer Västmanland i Sverige. De tanker seks tonn vann i løpet av 12 sekunder.
Et fransk og et italiensk vannbombefly tanker vann i Häredesjön i nærheten av den voldsomme skogbrannen som herjer Västmanland i Sverige. De tanker seks tonn vann i løpet av 12 sekunder. (Bilde: NTB scanpix)

BRANNFLY

Stortingspolitiker vil diskutere felles brannfly

Nytt fly kan ta mer enn dobbelt så mye vann som dagens.

Ropstad sendte fredag et brev til Stortingets president hvor han ber Anundsen om å svare skriftlig på om han vil ta initiativ til å drøfte innkjøp av et felles vannbombefly med sine kollegaer i Norden.

– Debatten er het i Sverige for tiden, og de vurderer å kjøpe et eget. Da bør Norge heller sikre innkjøp av et felles nordisk fly, som vi kan ta i bruk i store branner som vi jo dessverre har sett flere av de siste årene, sier han til NTB.

Ordfører Sigmund Pedersen (Sp) i Froland, som ble rammet av en storbrann i 2008, etterlyste også et felles brannfly i Norden tidligere i uken.

Etter Froland-brannen ble det satt ned en arbeidsgruppe, som konkluderte med at brannhelikoptre er gunstig med tanke på hvordan Norge er organisert.

Skogbrannhelikopteret som Norge har i beredskap, kan ta 3.000 liter vann. Flyet som ville vært aktuelt å kjøpe, tar mer enn 5.000 liter vann.

Les også:

Slik skal norsk teknologi bidra til å finne MH370

To norske helikoptre til Sverige for å slukke skogbrannen

Disse teknologiene kan bekjempe skogbrann i fremtiden

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå