INDUSTRI

Stortingspolitiker vil diskutere felles brannfly

Nytt fly kan ta mer enn dobbelt så mye vann som dagens.

 Et fransk og et italiensk vannbombefly tanker vann i Häredesjön i nærheten av den voldsomme skogbrannen som herjer Västmanland i Sverige. De tanker seks tonn vann i løpet av 12 sekunder.
Et fransk og et italiensk vannbombefly tanker vann i Häredesjön i nærheten av den voldsomme skogbrannen som herjer Västmanland i Sverige. De tanker seks tonn vann i løpet av 12 sekunder. Bilde: NTB scanpix
8. aug. 2014 - 17:30

Ropstad sendte fredag et brev til Stortingets president hvor han ber Anundsen om å svare skriftlig på om han vil ta initiativ til å drøfte innkjøp av et felles vannbombefly med sine kollegaer i Norden.

– Debatten er het i Sverige for tiden, og de vurderer å kjøpe et eget. Da bør Norge heller sikre innkjøp av et felles nordisk fly, som vi kan ta i bruk i store branner som vi jo dessverre har sett flere av de siste årene, sier han til NTB.

Ordfører Sigmund Pedersen (Sp) i Froland, som ble rammet av en storbrann i 2008, etterlyste også et felles brannfly i Norden tidligere i uken.

Etter Froland-brannen ble det satt ned en arbeidsgruppe, som konkluderte med at brannhelikoptre er gunstig med tanke på hvordan Norge er organisert.

Skogbrannhelikopteret som Norge har i beredskap, kan ta 3.000 liter vann. Flyet som ville vært aktuelt å kjøpe, tar mer enn 5.000 liter vann.

Les også:

Slik skal norsk teknologi bidra til å finne MH370

To norske helikoptre til Sverige for å slukke skogbrannen

Disse teknologiene kan bekjempe skogbrann i fremtiden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.