KRAFT

Statnett får sikre strømforsyningen til vinteren

Kan kjøpe seg rett til å stenge ned industriforbruk.

Statnett får også i år lov til å betale den kraftkrevende industrien for å stenge ned sin produksjon hvis det blir en tørr og kald vinter.
Statnett får også i år lov til å betale den kraftkrevende industrien for å stenge ned sin produksjon hvis det blir en tørr og kald vinter. Bilde: Per-Ivar Nikolaisen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
12. mai 2014 - 15:12

Ordning med energiopsjoner i  forbruk er en forsikringsordning, i tilfelle vannmagasinene går tomme om vinteren på grunn av lite nedbør og mye kulde.

Den innebærer at Statnett ber om bud og kjøper opsjoner som i vintersesongen kan brukes til nedregulering av forbruk for å redusere sannsynligheten for rasjonering ved svært anstrengte kraftsituasjoner (SAKS).

Ordningen har eksistert siden sesongen 2006/2007.

I fjor sommer ble det for vinteren vi nå har lagt bak oss inngått avtaler om kjøp av energiopsjoner i forbruk som samlet sett ville kunne gi maksimalt 449 MW effektreduksjon og med et samlet energivolum på 507 GWh.

Les også: Finnmark vil importere kraft fra Russland. Tord Lien sier nei

God spredning

Budene hadde ifølge Statnett god spredning både geografisk og mellom industrier. De dekket både treforedling, kjemisk, aluminium, ferro- og annen metallindustri.

Det ble kjøpt energiopsjoner i store deler av landet. Samlet opsjonspremie for energiopsjonene var 27,7 millioner kroner, ifølge Statnett.

Opsjonene kan aktiveres fra og med uke 1 til og med uke 20. Vinteren ble imidlertid svært mild, så det har ikke vært behov for å ta energiopsjonene i bruk.

Statnett ønsker imidlertid å videreføre ordningen med energiopsjoner enda et år, og søkte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om dette i vinter.

Les også: Statoil informerte Stortinget om 10 prosent tap i Utsira-kabelen

Høy effekt

I sin søknad, som Teknisk Ukeblad har sett, skriver de at det bud med høy effekt og varighet på 2-6 uker som gir størst nytte for kraftsystemet.

Statnett ønsker å komme i gang med budprosessen i mai og gjennomføre innkjøpene før sommeren.

NVE har tidligere vært skeptisk til ordningen med energiopsjoner. De har tvilt på om den vil være effektiv og være en reell forsikringsordning for å unngå rasjoneringssituasjoner.

OED var mindre kritisk innstilt til ordningen, men NVEs skepsis i 2008 førte til at Statnett hvert år har måttet søke NVE om å få holde auksjonen.

Les også: Klimaministeren tror på solenergirevolusjon

Ny evaluering

NVE har nå godkjent søknaden, men er enig med Statnett i at det nå er på sin plass med en grundig gjennomgang av Statnetts tiltak ved svært anstrengte kraftsituasjoner i tiden framover, og da også av ordningen med energiopsjoner i forbruk.

Derfor stiller NVE følgende vilkår:

«Statnett skal innen 1. november 2014 oversende NVE en evalueringsrapport som inneholder en vurdering av fremtidig behov for SAKS-tiltak og hvilke SAKS-tiltak som eventuelt vil være mest effektive, herunder en vurdering av mulige SAKS-tiltak utover de som er i dag».

Les også:

– Det er mange som sitter og vurderer om de skal våge å investere i vindkraft

Tre omkom på Statkraft-prosjekt i Albania  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.