IT

Slik jobber de for å lykkes i Silicon Valley

Enige: Konserndirektør i Cisco, Snorre Kjesbu (t.v.), Abelia-direktør Paul Chaffey og investor Erling Maartmann-Moe er alle enige om at norske teknologiselskaper har mye å hente på å presentere seg for venturemiljøet i Silicon Valley. Chaffey kom rett fra besøk hos Google, mens Maartmann-Moe hadde vært hos Tesla.
Enige: Konserndirektør i Cisco, Snorre Kjesbu (t.v.), Abelia-direktør Paul Chaffey og investor Erling Maartmann-Moe er alle enige om at norske teknologiselskaper har mye å hente på å presentere seg for venturemiljøet i Silicon Valley. Chaffey kom rett fra besøk hos Google, mens Maartmann-Moe hadde vært hos Tesla.

Gründerbedriftene

Ni norske selskaper deltok i Innovasjon Norges Tinc – Tech Incubator Program – i Silicon Valley. Bolig og kontorplass i fire uker koster ca. 70.000 kroner. Av dette betaler selskapene 28.000 kroner selv. De får tildelt mentorer og hjelp til å lage en markedsplan for internasjonal satsing.

  • Elliptic Labs: Utviklet teknologi for bruk av dataskjerm uten touchmetoden. Skifter skjermbilde og applikasjoner med håndbevegelse.
  • Making View: Utviklet ny kamerateknologi for å oppleve videofilm i 360 grader. Har vunnet flere priser.
  • Wewanttoknow: Spillverktøy for å lære barn matematikk. Står bak prisbelønte Dragonbox som ble en mer populær app enn Angry Birds i Apple Store.
  • Highsoft Solutions: Verktøy for programutviklere for å lage interaktiv grafikk som diagrammer ved hjelp av åpen standard. Har allerede 51 av Global Fortunes liste over de 100 største selskapene som kunder.
  • Bipper: Prisbelønt app for at foreldre skal ha kontroll over barnas mobilbruk. Har også utviklet Bsafe, en alarmfunksjon som varsler alle som er med i sikkerhetsverket. Samarbeider med G4S.
  • AIMS Innovation: Tilbyr software som gir kontroll og reduserte kostnader når it-systemer skal integreres, for eksempel Microsoft BizTalk. Første store kunde var forsikrings- og rådgivningsselskapet Aon.
  • Listnerd.com: Nettsted for alle som shopper online, gir karakterer og veiledning til alt fra kjøp av rødvin, filmer, spill og alle mulige duppeditter.
  • Shippingcluster.com: Nettsted for maritim industri, alt av skipsbevegelser, last og havner samlet og oppdatert i ett nettverk, mens alt hittil har vært spredt på e-poster, ulike dokumenter og excel-ark.
  • Changetech: Nettsted som skal gjøre det lettere å skifte livsstil og vaner, basert på psykologi, hjerneforskning og teknologi.

Disse ni selskapene er tilknyttet Tech-programmet i Innovasjon Norge.

De tilbyr selskapene kontorplass i Innovation House i Palo Alto der de lett kan treffe kontakter i Google, Facebook, Apple og et vell av andre it-selskaper.

De får også disponere bolig i San Francisco og kan operere i inkubatormiljøet til Runway, som holder til i samme bygning som Twitter og Yammer.

Lærerike uker

– Dette har vært nyttig. Vi har lært mye og vet mye mer om hva som skal til for å lykkes, forteller Eirik Fosse som er partner og administrerende direktør i Shippingcluster.

Dette oppstartselskapet tilbyr en virtuell plattform for shipping hvor man basert på Sharepoints teknologi samler og deler all informasjon om skipsbevegelser, last og havner i et globalt nettverk.

– Også det at vi bor to eller tre sammen i disse ukene, gjør at vi lærer mye av hverandre, sier Fosse.

Les også: Disse vant på gründernes Oscarfest

Lært mye: Gründerne Bent Erik Skaug(t.v.) i Changetech og Eirik Fosse i Shippingcluster har fått økonomisk støtte, kontorplass, leilighet og gode mentorer i Silicon Valley – takket være god hjelp av Åse Pettersen Bailey hos Innovasjon Norges kontor i San Francisco. Tormod Haugstad

Venture-miljøer

Det samme sier teknologidirektør Bent Erik Skaug i Changetech. Sammen med gründer Harald Schjelderup-Lund har han utviklet et webtilbud for hvordan du mer effektivt kan skifte livsstil.

Begge disse selskapene og sju andre avsluttet oppholdet i Silicon Valley med en tominutters-presentasjon for venture-kapitalister på det fasjonabl­e hotellet Rosewood.

Til stede var også det norske kronprinsparet og deltakerne i Innovasjon Norges seminar for 67 representanter fra norske selskaper, organisasjoner og utdanningsinstitusjoner om henholdsvis undervisningsteknologi, robotteknologi, it-sikkerhet og big data.

Les også: Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale

Alle må ut i verden

– Alle bedrifter må ut, men når du nettopp har startet en bedrift, har du et spesielt stort behov for å komme ut og lære hva som må til for å lykkes i et større marked enn Norge, sier administrerende­ direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge.

Organisasjonen planlegger sine store seminarer i utlandet i nært samarbeid med Utenriksdepartementet og Slottet for at de kongelige også kan brukes for å profilere norsk næringsliv.

Det neste store seminaret vil bli arrangert i forbindelse med kongeparets besøk i Tyrkia til høsten.

Tar selskapene videre

Snorre Kjesbu er nå konserndirektør i Cisco med 75.000 ansatte.

Han bor hver fjerde uke i San Jose og mener flere norske selskaper som er i oppstartfasen bør reise til California for å tiltrekke seg investorer.

– Det spesielle med miljøet her er at de har store fond og investorer som er langsiktige og tør å ta risiko, men som også forstår hva som skal til for å ta selskapene videre. Den andre nøkkelen er at de er opptatt av ny teknologi som gir nye løsninger. Innen 20 minutters kjøring har du de fleste store teknologiselskapene som er i spiss på all teknologiutvikling.

Les også: Norske Silje vant prestisjetung teknologipris

Reis ut: Konserndirektør i Cisco, Snorre Kjesbu, mener norske teknologiselskaper har store muligheter for å hente kapital i Silicon Valley om de skaffer seg de riktige kontaktene. Tormod Haugstad

Tandberg ble solgt

– Mener du at man må til California for å lykkes internasjonalt?

– Man må ingenting, men det er en stor fordel. Jeg jobbet i Tandberg som ble kjøpt for 19 milliarder kroner av Cisco. Når de brukte så mye penger, var det to grunner: De ville ha vår teknologi, og vi var til stede her, sier Kjesbu.

Han mener også den californiske kulturen går godt overens med den norske væremåten.

– Her går man rett på sak og er vant med flat organisasjonsstruktur. Folk er generelt nysgjerrige, uavhengig av hvem du er.

Kjesbu skryter også av Innovation House som gir norske gründere en unik mulighet til å jobbe bare et steinkast fra University Cafe som er blitt et møtested for gründere og representanter for de store selskapene.

– Men det er vel også noen som mislykkes?

– Det håper jeg inderlig. Alle skal ikke lykkes.

– Et godt råd til gründere som vil jobbe her?

– Ikke snakk om religion og politikk, men det rådet gjelder vel over hele verden, sier Snorre Kjesbu, som har ansvaret for video- og ip-telefoni i Cisco.

Les også:

Disse superelevene forgudes av Norges mektigste  

I dette firmaet har alle ansatte aspergers

Setter Norges gründere på kartet  

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.