KARRIERE

Disse superelevene forgudes av Norges mektigste

 

16. des. 2012 - 18:00
Vis mer

De blir kalt vidunderbarn, supertalenter, eliteelever og fremtidens ledere.

– Dere kan bare kalle oss for vinnerne, vil snart en av elevene si, stående sammen med sin gruppe foran pc-skjermen.

De andre gruppene vil svare med en hånlig latter.

Super-elevene er på dette tidspunktet bitre fiender, delt inn i fem grupper. Æren står på spill mens de spiller NHOs næringslivsspill, hvor de skal lede en solcellebedrift i byen Yppestad.

Les også: Dette er Norges mektigste teknologer

Savnet utfordringer

Men la oss ta det fra begynnelsen.

I 2009 gikk Kenneth Sydhagen ut av Lørenskog videregående skole som skolens beste elev. Samme året utviklet han konseptet Young Ambassadors.

Skolehverdagen på videregående skulle suppleres med smakebiter fra den virkelige verden. Elever som savnet utfordringer skulle få inspirasjon her. Konseptet ble skreddersydd for framtidens gründere og ledere.

Gjennom en tøff søknadsprosess har elevene blitt plukket ut.

Det første året kom det inn 30 søknader til 15 plasser. I år er konseptet inne i sin fjerde sesong, og antall søkere var nå økt til 125. Håpefulle må legge ved både karakterer og motivasjonsbrev. Aktuelle kandidater drilles i et intervju før de 20 plassene fordeles. 

Det er med andre ord ikke hvem som helst som har møtt opp på NHOs hovedkvarter i Oslo 15 minutter før avtalt tid denne mandags ettermiddagen. Så skal de også bli kjent med noen av Norges mektigste.

Les også: Disse studiene garanterer jobb

Frivillig innsats

– Så hyggelig å se deg!

Kenneth Sydhagen hilser like hjertelig på alle deltakerne. Takknemlige videregåendeelever svermer rundt ham. Sydhagen (22) går fjerde året på jus ved Universitetet i Oslo. Samtidig organiserer han konferansene sammen med syv andre engasjerte unge mennesker.

– Seminarene må være så spennende at vi også skal ha lyst til å være med på dem, sier Sydhagen til Teknisk Ukeblad.   

Young Ambassadors er kun basert på frivillig arbeid, og får materiale og økonomisk støtte fra Den amerikanske ambassade, og en rekke andre støttespillere som de samarbeider med.

– Disse ungdommene har et så enormt potensiale. Vi må la dem blomstre, sier Sydhagen entusiastisk.

Deltakerne blir geleidet inn i et langt, lyst rom med et nesten enda lengre bord. Sorte Savo-skinnstoler omfavner de unge idet en brunhåret kvinne iført rød kjole oppfordrer elevene til å utfordre det bestående.

– Det er absolutt ikke gitt at sjefene deres vet bedre enn dere. Da snakker jeg særlig til dere, sier Kristin Skogen Lund, og ser på hver og en i forsamlingen.

Jan Grønbech blir omringet av ivrige elever etter han er ferdig foredraget sitt. Mathias Klingenberg

Les også: I dette firmaet har alle ansatte aspergers

Kritisk til likhetskulturen i den norske skolen

Google Norges sjef Jan Grønbech overværer Norges mektigste kvinnes innledning.

Det er kjipt å være flink videregående-elev i Norge i dag. Vi bør dyrke disse ungdommene som ofrer festing og sene kvelder for å bli flinke, sier han til Teknisk Ukeblad.

Grønbech tar av seg hatten for Kenneth Sydhagens engasjement, men sier også at han er blitt optimistisk på vegne av framtidens Norge etter å ha hatt samtaler med de unge ambassadørene de siste tre årene.

Savnet du et slikt tilbud da du gikk på skolen?

– Hehe, nå hadde ikke jeg kommet med i denne gruppen uansett. Men jeg tror den likhetstanken som har regjert den norske skolen de siste årene har gjort de beste elevene dårligere. Behovet for slike tilbud er nok enda større i dag enn da jeg vokste opp, svarer han.

Skogen Lund og Grønbech klemmer. Hun må gå, han skal i ilden.

Våkent publikum

I løpet av dagen får de fremadstormende deltakerne også besøk av tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og gründer Alf Bjørseth. Fraværet av hvisking og småprat under foredragene er åpenbart. Den durende projektoren får kun selskap av lette tastaturtrykk fra et lærevillig publikum.

En stor del av den disponible tiden er satt av til spørsmål fra salen. «Ingen spørsmål er for dumme», heter det, men elevenes spørsmål får undertegnede til å lure på om visse spørsmål kan være for smarte.

Bjurstrøm er en av dem som får et tredelt spørsmål. Hun har akkurat snakket varmt om å avskaffe kontantstøtten, selv om hun ikke gjorde det da hun selv var minister. Første del av spørsmålet er «Hvorfor ikke avskaffe kontantstøtten?». Svaret blir langt, og hun ender til slutt opp med å skryte av hvor gode spørsmål de utvalgte stiller.

Også gründer og milliardær Bjørseth merker seg elevenes undringsevne.

– Dette var fantastisk morsomt. Også så gode spørsmål fra så unge mennesker! sier han.

Spørsmålsrunden var lang, og foreleserne skrøt av deltakernes evne til å formulere gode spørsmål. Her sørger elevene for at Alf Bjørseth må bedrive litt hjernegymnastikk. Mathias Klingenberg

Les også: Derfor øker siviløkonomene lønnen mer enn sivilingeniørene

Møteplass for gründere og gründeremner

Listen over prominente gjester som har medvirket på Young Ambassadors konferanser tidligere er lang.

Kjell Magne Bondevik, Jan Egeland, Anne Aasheim, John G. Bernander og Paul Chaffey er blant dem som har ønsket å bli kjent med elevene.

Den frivillige organisasjonen finner selv fram til dem de mener har noe på hjertet. Så langt har ingen av de forespurte avvist Young Ambassadors.

– For noen har ikke tiden passet, men så å si alle bemerker at de gjerne vil treffe disse ungdommene. Mange begrunner det med at de savnet et slikt tilbud da de selv var unge, sier Sydhagen.   

Blant deltakerne finner vi fremtidige politikere og økonomer. Flere har lederstillinger i politiske ungdomspartier, ungdomsråd, elevorganisasjoner og elevråd.

Men også fremtidens ingeniører og gründere har sluppet gjennom nåløyet.

– Etter videregående ønsker jeg å gi liv til de mange ideene jeg har. Jeg har også lyst til å utdanne meg til sivilingeniør ved NTNU, sier Martin Andre Reinertsen, som går siste året ved Nydalen videregående skole.

Han har allerede startet egen ungdomsbedrift ved skolen. Tidligere i år vant han, sammen med tre andre, entreprenørskap-konkurransen Emax Norge.  Her konkurrerte Reinertsen med nesten hundre deltakere mellom 18 og 25 år i et bedriftssimulatorspill.

– Jeg vil kombinere teknologier fra felter som ikke er slått sammen før, sier han.

Reinertsen snakker med Alf Bjørseth både før og etter Scatec-gründerens foredrag. Ved dagens slutt har han fått en åpen invitasjon til Bjørseths kontor.

Les også: Derfor er elever i Singapore nummer én i matte

Kun vinnere

Etter at de celebre gjestene har gått, blir deltakerne ført inn i et lite, mørkt rom. Solcellebedriften i Yppestad trenger hjelp, og konkurranseinstinktet hos videregående-elevene vekkes til live.

Alt fra ansettelser, drift og fordeling av overskudd blir heftig diskutert på gruppene. Gruppen som forhåndsannonserte seg selv som vinnere innser at de kanskje ikke skulle gått så høyt ut som de gjorde.

– Dette var vanskeligere enn vi trodde. Det er bare utakknemlig ungdom som skal ha jobb her, sier Johannes Bangum, som går siste året ved Sandvika videregående skole.

De ender på nest siste plass, med 187 av 200 mulige poeng. To av gruppene må dele førsteplassen, da de begge får full pott.

Sånt skjer når vinnere konkurrerer mot hverandre.

Deltakerne ble engasjerte da skulle konkurrere i grupper mot hverandre. Fra venstre: Filippa Sofia Braarud, Johannes Bangum, Sagal Askar og Tor Frøytvedt Dahl. Mathias Klingenberg

Les også: Her er Norges rikeste ingeniører

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.