INDUSTRI

– Skolene må få topp moderne utstyr

VIL HA BEDRE UTDANNING: Stein Lier-Hansen mener staten kan legge bedre til rette for å utdanne flere ingeniører her til lands.
VIL HA BEDRE UTDANNING: Stein Lier-Hansen mener staten kan legge bedre til rette for å utdanne flere ingeniører her til lands. Bilde: Peder Qvale
Peder Qvale
1. feb. 2012 - 15:37

BØVERBRU: – Det er en kjempeutfordring å få ungdom inn i arbeid i dag. Det er for få ingeniørstudieplasser og vi ligger langt etter behovet, sa Svein Lier-Hansen under industrikonferansen på Sillongen på Vestre Toten i dag.

Sigbjørn Johnsen: – Vi må holde tilbake lønnsveksten

Må oppgradere

Norsk Industri-sjefen mener politikerne må legge forholdene bedre til rette for å stimulere flere til å ta realfagsutdanning i fremtiden.

Han peker blant annet på at alt fra yrkesskolene til universitetene må ha topp moderne utstyr og rammevilkår for å få dette til.

– Vi er avhengige av å ha skoler med laboratorier og teknisk utstyr som gjør at vi får topp utdannete folk fra yrkesskolene. Vi kan ikke ha samme standard som da jeg gikk på skolen, sier han.

Torger Reve: – Dette er ikke synsing

Trenger innovative folk

Lier-Hansen sier at Norge er i en særposisjon når det gjelder kostnader, noe som gjør at vi er avhengige av gode utdanninger som kan gjør at fremtidige arbeidere kan bidra med innovative løsninger i industrien.

Han mener det å være i front på teknologien er essensielt for at Norge skal være konkurransedyktige i utlandet.

– Vi blir aldri billigst, men skal vi ha verdens dyreste industriarbeidere må vi har produkter som gjør at folk er villig til å betale mer. Vi er et høykostland som kun kan konkurrere med andre ved å være innovative, sier han.

Les også: Norsk teknologi skal gi gass-suksess i Australia

Mer forskning

Lier-Hansen er i forlengelsen av dette bekymret for at mer av den industrirettede forskningen i Norge ser ut til å være nedprioritert.

– Vi må ikke tro at vi kan prioritere vekk forskningsmidler fra kunnskapsbehovene vi har. Norge er ikke så rikt at vi har råd til å studere hekseri og andre ting over tid. Dette er ikke et argument mot samfunnsforskning, men vi har over tid prioritert vekk forskningen vi trenger mye mer av, sier han.

– Hvis ikke staten legger til rette for forskning her, frykter jeg at mer skjer utenlands. Mye av forskningen må skje nær bedriftene, noe som gir Norge bedre konkurranseevne, sier han.

Google-sjef: – Realfag er nedprioritert

Les også:

– Feil å snakke om tida etter oljen

– Færre ingeniører utdannes under Jens

– Doktoringeniører bør få slettet studielånet

– Gangetabellen er ikke matte

TU mener: Ta lederskap, ingeniører!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.