INDUSTRI

Sendte danske kreftceller ut i verdensrommet

Selskapet til Tesla-gründer Elon Musk.

Her er den ubemannede Falcon 9-raketten på vei mot verdensrommet med forsyninger til Den internasjonale romstasjonen, og 6 millioner danske kreftceller.
Her er den ubemannede Falcon 9-raketten på vei mot verdensrommet med forsyninger til Den internasjonale romstasjonen, og 6 millioner danske kreftceller. Bilde: NASA
19. apr. 2014 - 09:21

Det private romselskapet SpaceX, som ble grunnlagt av Elon Musk, sendte fredag opp en Falcon 9-rakett med den ubemannede romkapselen Dragon.

Kapselen skal etter planen dokke med Den internasjonale romstasjonen (ISS) søndag.

Med seg har den en last på 2,2 tonn, blant annet mat, nye romdrakter, reservedeler og verktøy til rundt 150 ulike eksperimenter.

Les også: Tesla innfører sanntids trafikkinformasjon og gratis musikk i bilene

Forskningsprosjekt

Med seg har den ubemannede kapselen også 6 millioner kreftceller som et ledd i et dansk forskningsprosjekt.

Det danske nyhetsbyrået Ritzau skriver at dette er et stort skritt framover for dansk romforskning.

Cellene stammer fra en pasient med aggressiv kreft i skjoldbruskkjertelen. Målet er å undersøke hvordan cellene oppfører seg i vektløs tilstand, noe som kan bidra til bedre behandling av kreft også her nede på jorda.

I vektløs tilstand oppfører celler seg nemlig annerledes, og tidligere forsøk har vist at 30 prosent flere kreftceller dør i vektløshet enn når tyngdekraften får regjere.

Tredje forsyning

Kreftcellene skal være i verdensrommet i en måneds tid.

Oppskytingen fra Cape Carneval i Florida gikk etter planen. Den 63 meter høye raketten, som er bygget og operert av det private selskapet, lettet klokka 15.25 lokal tid, og forsvant i skyene.

Det er tredje gang SpaceX sender opp forsyninger til ISS for NASA etter at amerikanerne valgte å avslutte sitt offentlige romfergeprogram.

Les også:

Slik kan vi reise på luftputer i 1100 kilometer i timen  

Snart klart for tidenes første landing på en komet

Private aktører tar over transporten i verdensrommet  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.