MOTOR

Nye Gripen i lufta

28. mai 2008 - 09:55

Bare en måned etter at Gripen Demo rullet ut av hangaren i Linköping var flyet i lufta for første gang.

Saab klar for kamp

Etter planen

Jomfrutturen med demonstrasjonsutgaven av nestegenerasjons Jas-39 Gripen gikk problemfritt, melder Saab i en pressemelding.

Flyturen varte en halv time og foregikk i pent vær fra Saabs egen flystripe ved hovedkvarteret i Linköping.

- Alt gikk etter planen. Gripen Demo er mer kraftfull enn tidligere versjoner av Gripen, men like lett å fly. Vi ser frem til å fortsette testprogrammet i samme høye tempo som vi har holdt så langt, sier testpilot Mikael Seidl, som sammen med kollega Magnus Ljungdahl gjennomførte den første prøveflyvningen.

Kjapp utvikling

Gripen Demo er et mellomsteg til Gripen NG (next generation). Dette jagerflyet, som senere kommer til å få betegnelsen Jas-39 Gripen E/F, er flyet Saab har tilbudt det norske luftforsvaret som etterfølger til dagens F-16.

Les også: Vanskelig valg mellom jagerfly

- Vi flyr det som på mange måter er en helt ny maskin kun en måned etter den ble presentert ved roll-out. Dette er ganske unikt, og viser Gripens muligheter for videre utvikling. Det viser også vår evne til å utvikle nye, mer effektive arbeidsmetoder, sier Lars-Erik Svedlund, Saabs prosjektmanager for Gripens demonstrasjonsprogram.

Gripens demonstrasjonsprogram gjennomføres i samarbeid med flere av verdens ledende selskaper innen flyindustrien: General Electric, Thales, Rockwell Collins, Honeywell, APPH, Terma, Martin-Baker og Meggitt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.