T2

Nå er den ustjelelige sykkelen i produksjon

Sykkeltyver må enten herpe - eller la den stå.

13. aug. 2015 - 20:00

Å bli frastsjålet sykkelen flere ganger som barn, kan sette varige spor.

To oppfinnere fra Chile brukte frustrasjonen til å lage en prototype av en sykkel som ikke kan stjeles uten å bli totalvrak, og dermed ubrukelig for sykkeltyver.

Sykkelrammen kan åpnes, tres igjennom for eksempel en lyktestolpe og låses på skarve ti sekunder, ifølge de to tidligere ingeniørstudentene.

Da Teknisk Ukeblad omtalte oppfinnelsen i fjor var Yerka på prototypestadiet. Nå venter knappe 200 framtidige Yerka-eiere på at de første "ustjelelige" syklene skal bli ferdig produsert.

– Vi gjennomførte et forhåndssalg tidligere i år. Nå er vi i produksjonsfasen, sier skriver Yerka-team i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også: Denne sykkelen er sin egen lås

Sykkeltyverier øker

Antall stjålne sykler i Norge øker, og politiet mottok hele 18.300 anmeldelser av sykkeltyverier i 2014, ifølge Politidirektoratets Strasak-tall. Det er drøyt 1800 flere sykkeltyverier enn det som ble anmeldt i 2013.

Det ser dermed ikke ut til å være mindre markedspotensiale her til lands nå, enn tidligere.

Tredemølle på sykkel: – Først lo de av meg. Jeg kan egentlig ikke klandre dem - det ser jo litt rart ut

Folkedugnad

En investering fra et statlig selskap på 100.000 dollar gjorde at studentene fikk sykkelen helskinnet gjennom utviklingsfasen.

Men når oppfinnerne skulle produsere de første syklene, henvendte de seg like godt til potensielle kunder gjennom folkefinansierings-nettstedet Indiegogo.

– Vi valgte folkefinansiering fordi det er den enkleste måten å få produktet ut til hele verden, sier selskapets administrerende direktør Cristóbal Cabello, til CNN.

Les også: En «billig» Segway-kopi

Venter på bruker-erfaringer

Totalt 197 sykler ble solgt gjennom kampanjen, ifølge CNN, hvorav halvparten gikk til USA og en tredjedel ble solgt til Europa.

I tillegg har oppfinnerne bestilt ytterligere 100 sykler til hjemmemarkedet i Chile.

I tillegg har oppfinnerne bestilt ytterligere 100 sykler til hjemmemarkedet i Chile. Yerka kan låses på flere måter. Yerka

Nye, potensielle kjøpere må imidlertid smøre seg med tålmodighet. Utviklerne vil vente på de første kundenes tilbakemeldinger før de øker produksjonen og går inn i det amerikanske markedet i 2016. Deretter bærer det til verdensmarkedet. 

Da går trolig også prisen opp. Mens kundene som var først ute sikret seg sykkelen til 400 dollar, mens den i framtiden vil koste minst 600 dollar, avhengig av hvilket land du kjøper fra.

– Vi er ikke sikre på når den neste partiet med Yerka-sykler blir tilgjengelig for internasjonale kjøpere. Det er mange faktorer vi må analysere før vi kan sette en dato. De som er interessert i en Yerka kan melde seg på nyhetsbrevet vårt. Der vil vi varsle når nye enheter kommer i salg, skriver Yerka-team til Teknisk Ukeblad.

Verken Erlend eller Jenny har førerkort: Verken Jennie eller Erlend har førerkort - dette ble løsningen

300 sykler hver måned

– De neste fire årene har vi mål om å selge 300 sykler hver måned verden over. Men det viktigste målet er at kundene sier: "Denne sykkelen er super. Vi elsker den og vi anbefaler den", sier Cabello, ifølge CNN.

Teknisk Ukeblad lyktes ikke å oppnå kontakt med de chilenske uviklerne før denne saken ble publisert. 

Les også: Denne elsykkelen kan kjøre 45 km/t lovlig i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.