BYGG

Her er planene for kampflybasen på Ørland

Konkurranse for første bygg er i gang.

Skvadronsbygget er den første i en lang rekke konkurranser for de ulike delene av kampflybasen. Bildet viser hangaretter, med skvadronsbygg og vedlikeholdsbygg i bakgrunnen.
Skvadronsbygget er den første i en lang rekke konkurranser for de ulike delene av kampflybasen. Bildet viser hangaretter, med skvadronsbygg og vedlikeholdsbygg i bakgrunnen. Bilde: Forsvarsbygg
19. mai 2014 - 11:59

Forsvarsbygg inviterer i dag til prekvalifisering av leverandører til skvadronsbygget for F-35 på Ørland hovedflystasjon i Sør-Trøndelag, som skal bli hovedbase for de nye kampflyene.

Regjeringen opplyste i slutten av april at bygget skal ha en kostnadsramme på 619 millioner kroner.

Ferdig våren 2016

Skvadronsbygget skal inneholde administrasjonsdel med kontor, møterom og garderober for to F-35-skvadroner. Bygget vil ha et bruttoareal på 9300 kvadratmeter.

Siden deler av bygget er underlagt sikkerhetskrav, skal Forsvarsbygg prekvalifisere mellom tre og fem leverandører, forteller plan- og prosjekteringssjef i Forsvarsbygg, Jens Levi Moldstad, til Teknisk Ukeblad.

– De som skal regne på disse jobbene må sitte hos oss mens de regner, så det må være begrenset hvor mange som kan være med, sier Moldstad.

I løpet av senhøsten 2014 får leverandører mulighet til å levere sine tilbud, med kontraktsinngåelse i begynnelsen av 2015.

Bygget skal etter planen stå ferdig våren 2016, når de første fire F-35-simulatorene leveres.

Les også: Slik bygger den norske forsvarsindustrien relasjoner til Pentagon

Foreløpige planer for skavdronsbygget, med vedlikeholdsbygg til høyre.
Foreløpige planer for skavdronsbygget, med vedlikeholdsbygg til høyre.

600 meter lengre rullebane

Skvadronsbygget skal ha plass til åtte F-35-simulatorer og fasiliteter for planlegging av operasjoner, trening og øving for F-35-skvadronene med tilhørende brief-/debriefrom og tekniske rom, ifølge en pressmelding fra regjeringen.

Skvadronsbygget er den første i en lang rekke konkurranser for de ulike delene av kampflybasen.

Til høsten skal også kontrakter for bygging av riggområde, adkomst og teknisk tilførsel for anleggsområdet utlyses, opplyser kommunikasjonssjef Heidi Sørskog til Teknisk Ukeblad.

Våren 2015 skal vedlikeholdsbygg for F-35 ut på anbud, på en størrelse mellom 10000-15000 kvadratmeter. 

I samme periode utlyses konkurranse for rullebaneforlengelse på 600 meter, med taksebane.

Les også: Nå skal F-35 fly over Atlanteren for første gang

Skvadronsbygget skal inneholde administrasjonsdel med kontor, møterom og garderober for to F-35-skvadroner. Forsvarsbygg
Effektiv utnyttelse

Skvadronsbygget og vedlikeholdsbygget er plassert ved siden av hverandre for å ha kort avstand mellom operative avdelinger, trenings- og vedlikeholdskapasitet.

Slik ønsker man å oppnå effektiv flytimeproduksjon og sikre god operativ kapasitet for kampflyvåpenet, ifølge regjeringens pressemelding.

I løpet av 2015 følger konkurranser for hangaretter (hangarer på rekke), brannøvingsfelt og mannskapsforlegninger på 2000 kvadratmeter.

Også idrettsbygg og ulike typer støyisolering ligger inne i planene og vil komme etterhvert, opplyser Sørskog.

Les også:

Forsvaret henter ut 100 beltevogner fra fjellet og gjør dem nye  

Her er Norges nye panservogn

Se britenes nye stealth-drone  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.