ARKIVNYHETER

Han kan bli Saabs nye eier

EIER: Bård Eker er største eier i Koenigsegg, som trolig overtar Saab. Men han vil ikke si så mye om saken.
EIER: Bård Eker er største eier i Koenigsegg, som trolig overtar Saab. Men han vil ikke si så mye om saken. Bilde: Odd. R. Valmot
12. juni 2009 - 08:53

Bård Eker er største eier i Koenigsegg som trolig overtar Saab. Eker er imidlertid svært ordknapp om det forestående kjøpet av den svenske bilprodusenten.

Via sitt holdingselskap Eker Group eier Fredrikstad-mannen 49 prosent av luksusbilprodusenten Koenigsegg.

Selskapet har nå undertegnet en intensjonsavtale om å overta Saab, etter at det lenge har stått på listen over mulige kjøpere. Ifølge SVT er Koenigsegg støttet av norske investorer.

Drømte om kjøp

Tidligere har Eker uttalt at han har en drøm om å kjøpe Saab, men etter torsdagens nyhet om Saab-kjøpet er nordmannen taus.

– Vi kommer tilbake så snart noe er klart, sier Eker til Svenska Dagbladet.

På spørsmål om han kan bekrefte kjøpet, vil han ikke svare overhodet. Heller ikke Ekers styreleder Sture Berg vil bekrefte at Eker står bak

– Det er ikke vi som styrer når vi skal kommentere dette, sier Berg fast.

Verken fagforeningene i Saab eller den nåværende eieren General Motors (GM) har opplysninger om hvem som støtter Koenigsegg.

Kritiske medier

Svenske medier stiller seg tvilende til om Koenigsegg blir en bra eier for Saab. SVTs økonomikommentator Rolf Tardell er skeptisk til at et så lite selskap har kjøpt Saab og påpeker at Saab er 20 ganger større en Koenigsegg.

– Dette gjør at jeg stiller meg tvilsom til oppkjøpet. Jeg kan ikke se at dette trygger jobbene i Trollhättan på sikt, sier Tardell.

Aftonbladets Robert Collin understreker at Koenigsegg bygger en håndfull biler i året, mens Saab produserer over 100.000.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, men jeg heller til å ville gråte, sier Collin.

– Positivt på kort sikt

Dagens Nyheters Lasse Swärd er kort og konsis når han får spørsmål om Koenigsegg er rette eier for Saab:

– Nei, slår han fast.

Svenska Dagbladets ekspert Jonas Fröberg er noe mer optimistisk.

– I et kort perspektiv er dette positivt. Saab risikerte å måtte legge ned om en måned, sier Fröberg.

Han påpeker at kjøperen har passert gjennom nåløyet hos både eieren GM og den svenske regjeringen, som stiller opp med gunstige lånegarantier.

Nytt håp i Trollhättan

For to måneder siden ble 700 arbeidere sagt opp ved Saab-fabrikken i Trollhättan. Nyheten om oppkjøpet blir mottatt med lettelse og fornyet tro på framtiden.

Mattias Warås var blant dem som mistet jobben, men han understreker at han alltid har hatt troen på at Saab skulle klare seg.

– Det er bra og effektiv fabrikk av høy kvalitet. Det er klart at jeg håper på å få jobben tilbake, framholder han overfor Göteborgs-Posten.

På gata i Trollhättan er også stemningen optimistisk.

– Jeg har alltid hatt troen på at Saab skulle overleve, sier Carola Gustavsson, som arbeidet ved bilfabrikken i sju år før hun selv valgte å gå av.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.