IT

Google trekker premierobot fra militær konkurranse

Nekter å ta imot penger fra forsvaret.

Schaft stakk av med seieren under Darpa Robotics Challenge og nå stikker den av fra hele konkurransen.
Schaft stakk av med seieren under Darpa Robotics Challenge og nå stikker den av fra hele konkurransen. Bilde: Raymond Sheh / Darpa
4. juli 2014 - 19:39

En rekke selskaper har i et par år nå konstruert roboter som skulle kjempe i ringen for å vinne det amerikanske forsvarets robotdivisjon Darpas gunst.

De utviklet det som etter hvert, med en god porsjon forskning og utvikling, skal bli de ultimate redningsrobotene.

Vinnerne får finansiering av DARPA. Betydelige summer som skal gjøre det mulig for robotene å utvikle seg til neste steg mot målet om å bli Amerikas superheltroboter.

Robotene Schaft og Atlas fikk henholdsvis første og andreplass i konkurransen. Kort tid etter dette, kjøpte Google opp selskapene bak.

Robotics Challenge: Disse åtte oppgavene må Darpa-robotene bestå

Google + militære?

Å ha Google på lag med det amerikanske forsvaret burde ikke være forsvaret imot med tanke på alt de sitter på av informasjon og kreative ingeniørhoder. Men det ser ikke ut til at denne fusjonen blir noe av.

Google trekker nå vinnerroboten Schaft ut fra konkurransen.

For Darpa må det føles litt som at Usain Bolt blir kjøpt opp trukket ut av all fremtidig sprint i OL.

Ifølge Extremetech, er Google ganske klar på hvordan de stiller seg til militær finansiering: De vil ikke ha det.

– Darpa hater, selvfølgelig, denne analysen, siden hele strategien med Grand Challenge har vært å hevde at kun fullstendig ikke-voldelige sivile applikasjoner er målet med konkurransen, skriver journalist Graham Templeton i Extremetech.

Han påpeker videre at denne pasifistiske linjen Darpa markedsfører seg etter er en falskhet som er fornærmende åpenlys.

Schaft skal ha vunnet en million dollar fordi den vant første del av Darpa Robotics Challenge, før den ble kjøpt opp av Google. Nå kan den fint utvikles uten forsvarsmidler.

Les også: Denne mekaniske villkatten løper raskere enn de fleste mennesker

Atlas blir

Selv om Google trekker seg med Schaft fordi de ikke vil ha militære penger, forblir Atlas i konkurransen. Denne roboten blir utviklet av Boston Dynamics som blant annet står bak Cheetah som verserte mye rundt i mediene for å kunne løpe like fort som Usain Bolt.

Atlas blir sannsynligvis fordi den brukes som en standard-robot i den delen av konkurransen der programvareutviklere konkurrerer med en felles robotplattform.

Les også:

Googles mystiske supermaskin skal utnytte kvantemekanikk

Pepper skal være den første roboten som forstår følelser

Hos Kleven sveiser roboter 90 prosent av skipets overbygg  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.