Full City trukket av grunnen

Med en hastighet på mellom 1,2 og 1,8 knop ble Full City slept retning Eikstrand der skipet skal legges til kai. I mer åpent farvann gikk slepet i 3,6 knops fart. (Bilde: Foto: LN-HTD/Kystverket)
Skipet "Full City" ble mandag dratt av skjæret det grunnstøtte med natt til 31. juli. og slept inn til kai ved Langesund. (Bilde: Teigen, Trond Reidar)
Tre slepebåter er involvert i bergingen av Full City og en rekke andre skip overvåker operasjonen og griper inn mot oljesøl. (Bilde: Statsråden besøkte Kystverkets beredskapsavdeling)
Full City flyter. Skipet slet seg fra ankringsplassen sør for Såstein og drev en halv time før det ble kastet på grunn natt til 31. juli. Skipet hadde rundt 1.000 m3 bunkersolje og opp til 250 tonn diesel om bord. (Bilde: LN-HTD/Kystverket)
Full City er slept vekk fra Såstein og har etterlatt seg oljefilm og olje. Kystverket har satt inn mannskaper og båter medå samle opp så mye som mulig. (Bilde: LN-HTD/Kystverket)
Full City ble trukket av Såstein litt før klokka 13.00 i dag. MMS-foto (Bilde: Martin Zeiffert/Kystverket)
To slepebåter er koblet til og drar Full City av Såstein med akterneden først, mens en slepebåt stabiliserer skipet og ligger evd siden av. (Bilde: Anders Brenna)
  • Industri

(Oppdatert kl. 12.59/15:15) I løpet av hele formiddagen mandag jobbet Smit Salvage og Buksér og Berging med å forberede avtrekking av Full City fra Såstein.

Først i 12-tida kom slepingen i gang. En snau time etterpå var Full City trukket av og slepet til kai i Bamble kunne begynne.

Sakte slep

Med opp mot 3-4 knops fart gikk slepet fra Såstein, der Full City ble kastet på grunn under stormen natt til fredag 31. juli, til Nato-kaia ved Eikstrand i Bamble kommune. Det er Buksér og Bergings BB Worker og Belos som står for slepet.

Ifølge beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket ble det siste lasterommet tømt for vann tidlig på formiddagen og skipet begynte å bevege seg.

Les også: Ødelagt anker på Full City

Utsatt

I 7-tida begynte forberedelsene til slepet. Klokka 12 ved flo sjø begynte to slepebåter å dra skipet av grunnen. En slepebåt lå ved siden av Full City.

Til kai

Full City slepes nå inn til ”Nato-kaia” ved Eikstrand i Bamble kommune. Skipet slepes med en slepebåt foran, en bak. Det vil ta rundt fire timer. Kystverkets Oljevern 03 følger etter for å ta seg av eventuell olje som lekker ut under slepet.

Ifølge Ly overvåkes slepet kontinuerlig fra luften og følges av oljevernressurser slik at tiltak kan iverksettes både for opptak og skjerming hvis det skulle komme et utslipp.

Ved ankomst til kai vil fartøyet bli ringet inn av oljelenser, opplyser Kystverket.

Bergingsselskapet anslår at hele operasjonen kan ta opptil 11 timer fra start, inkludert selve slepet på opptil cirka 4 timer.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå