INDUSTRI

Dreamliner-forsinkelser bekymrer ikke Kjos

– Hvis de greier å få ut romferger til andre planeter, greier de nok å skifte noen batterier på Dreamliner-flyene også.

Analytikerne hadde ikke ventet at Norwegian skulle gå i pluss i fjerde kvartal. Her direktør Bjørn Kjos under framleggingen av resultatet fredag.
Analytikerne hadde ikke ventet at Norwegian skulle gå i pluss i fjerde kvartal. Her direktør Bjørn Kjos under framleggingen av resultatet fredag. Bilde: SCANPIX

– Vi vil gardere oss. Reservekapasitet vil bli satt inn. Passasjerene skal fram, og de vil komme fram, sier Bjørn Kjos.

Boeing skal etter planen levere det første Dreamliner-flyet til Norwegian i april, men problemer, blant annet med en battericelle, kan føre til at Boeing ikke greier å levere flyene til avtalte tidspunkter.

Kjos sier risikoen for at leveranse-planen ryker, ikke bekymrer ham.

Reservekapasiteten Norwegian setter inn, vil blant annet gjelde rutene til New York og Bangkok.

– Hvis de greier å få ut romferger til andre planeter, greier de nok å skifte noen batterier på Dreamliner-flyene også. Så de kommer. Men i mellomtida har vi andre løsninger for å få passasjerene fram, sier Kjos.

Han sier det ikke er gitt at Norwegian skal ta kostnadene forsinkelsene vil medføre.

Les også: Har funnet feil på Dreamliner-fly

Bedre enn spådd

Norwegian la fredag fram tall for fjerde kvartal som trumfet spådommene. Et betydelig underskudd ble snudd til pluss i fjerde kvartal. Men kostnadene skal ytterligere ned i Norwegian.

Det skal skje ved at virksomheten i enda større grad drives fra utenlandske baser. Personalkostnadene er den største utgiftsposten etter drivstoff, og selskapet kommer ikke unna betydelige kutt også fremover.

– Det er fantastisk potensial, men du greier det ganske enkelt ikke fra Norge. Du kan stikke huet i sanden og gå konkurs, for det kommer til å skje med dem som prøver å gjøre det, slår Kjos fast.

Han mener resultatet burde vært enda bedre, selv om minus nå er snudd til pluss. Fjerde kvartal endte på 23 millioner kroner, mot minus 187,7 millioner kroner i samme kvartal året før. Omsetningen økte med 22 prosent til 3,1 milliarder kroner. Årsresultatet ble på 623 millioner kroner for Norwegian.

– Vi er godt fornøyd med dette resultatet, og at vi også i et svakt kvartal for mange flyselskaper fikk en resultatforbedring på over 200 millioner kroner. Trafikkveksten var god i perioden, sier Norwegian-sjefen.

Les også: Kobler antimissil-teknologi på passasjerfly

Tunge startkostnader

Inntektene i fjerde kvartal ble omtrent som forventet, men analytikerne spådde et resultat før skatt som var 70 millioner kroner lavere enn hva Norwegian presenterte fredag, ifølge iMarkedet.no.

Driftsresultatet til selskapet var imidlertid fortsatt negativt i fjerde kvartal, selv om det bedret seg fra 2011.

– 2012 var et år preget av internasjonal ekspansjon, og vi har hatt en del nødvendige kostnader knyttet til etablering av nye baser i Thailand og i Spania. Dette er oppstartskostnader som er helt nødvendige for å kunne vokse i en global bransje, sier Kjos.

400 millioner i resultatbedring

Årsresultatet før skatt bedret seg fra 166,5 millioner kroner i 2011 til 623,2 millioner kroner i 2012 for Bjørn Kjos & co. Omsetningen for hele året økte med 2,4 millioner kroner til 12,9 milliarder.

17,7 millioner passasjerer fløy med Norwegian i hele 2012, en økning på 2 millioner. Belegget lå noe lavere i fjerde kvartal, men endte totalt for året på 79 prosent, det samme som i 2011.

Markedet reagerte med å sende Norwegian-kursen rundt 2,5 prosent i pluss ved børsåpning fredag.

Les også:

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet  

Har bestilt 475 Airbus-fly

Her triller A350 ut av hangaren  

Dette ubemannede flyet har større vingespenn enn en 737

Les mer om: