IT

Dette plasteret kan mye mer enn å stoppe blod

– Ny retning innen personlig helse, mener forskerne bak.

Plasteret som er under utvikling skal både gjøre målinger av kroppen og lagre disse, samt gi pasienten medisiner til angitte tider.
Plasteret som er under utvikling skal både gjøre målinger av kroppen og lagre disse, samt gi pasienten medisiner til angitte tider. Bilde: MC10
3. apr. 2014 - 20:01

Det er fortsatt under utvikling, det spesielle plasteret som forskerne bak mener innebærer en ny retning innen personlig helse. Det skal både gjøre målinger av kroppen og lagre disse, samt gi pasienten medisiner til angitte tider.

Forskerne, som er fra universitet i Seoul, presenterte nylig plasteret sitt i en artkkel i Nature Nanotechnology. Det har de utviklet sammen med teknologiselskapet MC10  i Cambrigde, Massachusetts i USA.

– Dette gir mulighet til avansert diagnostisering og behandling på noe som kan brukes på samme måte som en "midlertidig tatovering" for barn, sier Dae-Hyeong Kim, som er professor ved det nasjonale universitetet i Seoul i Sør-Korea, til magasinet MIT Technology Review.

Les også: Snart kan du få behandling hos fastlegen over internett

Lagrer informasjon

Den første versjonen av plasteret kan måle og lagre informasjon om muskelaktivitet, og er først og fremst ment å gi leger informasjon knyttet til nevromuskulære sykdommer og hjerte- og karsykdommer.

Sensorene som måler muskelaktivitet er laget av silisiumtråder med kurver på noen få hundre mikrometer. Den elektriske motstanden endres når trådene blir strukket ut.

Data blir lagret på små minneceller på 30 nanometer, som lagrer informasjon som sensorene har plukket opp..

Les også: Big data kan krympe sykehusene

Frigjør medisiner

Plasteret har dessuten varmelementer som gjør at nanopartikler av silisium frigjør medisiner som ligger lagret i nanopartikler etter behov.

Prototypen måler altså muskelbevegelse, mens tanken er at plasteret skal kunne måle alt fra pust til hjerterytme og oksygennivå i blodet. Foreløpig er teknologien kun utprøvd på en bit av grisehud.

– Dagens instrumenter for slike målinger er store og klumpete, mens dette plasteret kan brukes så å si uten at brukeren merker det, forteller Roozbeh Ghaffari, en av grunnlegeren av MC10, til MIT Technology Review.

Les også:

Slik vil han styrke helsevesenet med ny teknologi

Bli med inn i fremtidens operasjonsstue

Derfor tror ekspertene på mer effektiv kreftbehandling  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.