IT

Dette er verdens smarteste selskap

Slår Google og Tesla på MIT Technology Reviews kåring.

Illumina er selskapet som ligger rett foran genierklærte Elon Musk og hans Tesla på listen. MIT Technology Review skriver at Illumina er helt i front på sekvenserings-markedet.
Illumina er selskapet som ligger rett foran genierklærte Elon Musk og hans Tesla på listen. MIT Technology Review skriver at Illumina er helt i front på sekvenserings-markedet. Bilde: Roy Kaltschmidt/Lawrence Berkeley Nat'l Lab
19. feb. 2014 - 19:00

MIT Technology Review er Massachusetts Institute of Technology sitt toneangivende teknologimagasin, og det er ikke hvem som helst som havner på deres liste over verdens 50 smarteste selskaper.

Bladets redaktører har lagt vekt på i hvilken grad selskapene forandrer feltene de arbeider innenfor. De store, kjente it-selskapene er med – Apple, Google, Facebook, til og med Snapchat. Men listen inneholder også selskaper innen jordbruksteknologi og solfangere.

Helt på topp ligger et selskap som jobber med felt mange spår vil bli et av de mest interessante, for ikke å si verdifulle, i tiden fremover: DNA-sekvensering.

Les også: – DNA er morgendagens sosiale medium

1000 dollar

Illumina er selskapet som ligger rett foran genierklærte Elon Musk og hans Tesla Motors på listen. MIT Technology Review skriver at Illumina er helt i front på sekvenserings-markedet.

I januar annonserte selskapet at deres teknologi snart vil kunne kartlegge en persons DNA for under 1000 dollar. Det skal skje med deres siste produkt, HiSec X ten, et sett av ti av deres raskeste sekvenseringsmaskiner, som skal jobbe parallelt.

1000-dollarsgrensen anses som en viktig terskel for at sekvensering av enkeltpersoners DNA skal kunne brukes i klinisk sammenheng.

Da kan det fort bli mye enklere å identifisere lidelser, finne riktig behandling, og se hvilke sykdommer vi er disponert for.

Les også: 5 spådommer om hvordan teknologi vil endre livene våre

I januar annonserte selskapet at deres teknologi snart vil kunne kartlegge en persons DNA for under 1000 dollar.
I januar annonserte selskapet at deres teknologi snart vil kunne kartlegge en persons DNA for under 1000 dollar.

Kjøper opp

Illumina begynte i 1998 som et gründerselskap etablert av forskere fra blant annet Tufts University i Boston. I 2003 hadde selskapet en omsetning på 28 millioner dollar. Først i 2006 kjøpte selskapet opp Solexa, for å kunne utvikle sin egen sekvenseringsteknologi.

Solexa satt nemlig på en helt ny metode, kalt sekvensering ved syntese, som gjorde jobben hundre ganger raskere enn konkurrentene.

Dermed begynte Illumina å dra fra konkurrentene på teknologisiden. Selskapet har en aggressiv oppkjøpsstrategi, og har brukt over 1,2 milliarder dollar på oppkjøp siden 2005.

Den siste anskaffelsen er Verinata Health, som spesialiserer seg på sekvensering av fostere basert på blodprøver fra moren. Dermed kan Illumina nå tjene penger på å selge DNA-tester gjennom leger, skriver magasinet.

Illumina hadde en omsetning på 387 millioner dollar i siste kvartal i 2013.

Bildene i saken er publisert under en Creative Commons-lisens.

Les også:

Hvert sekund produserer et menneske 17 millioner nye celler  

3d-foto kan bli politiets nye våpen

Derfor tror ekspertene på mer effektiv kreftbehandling  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.