OLJE OG GASS

– Det blir ikke større behov for papir i Europa om oljenæringen skulle gå dårlig

Ikke vår skyld: Leder for Norsk olje og gass, Gro Brækken, mener det ikke er olje og gassnæringens skyld at fastlandsindustrien går dårlig.
Ikke vår skyld: Leder for Norsk olje og gass, Gro Brækken, mener det ikke er olje og gassnæringens skyld at fastlandsindustrien går dårlig. Bilde: Ole K. Helgesen
8. okt. 2013 - 13:59

STAVANGER: Lederne for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og LO mener enkelte har skapt et urealistisk bilde av petroleumsnæringen, og står samlet mot de som mener olje- og gassproduksjonen må reduseres.

– Mange snakker som om oljenæringen er på vei ut. Det er ikke riktig. Olje og gass er en bjærebjelke for norsk økonomi og står for halvparten av norsk eksport, en tredjedel av statens inntekter og en fjerdedel av norsk verdiskaping, sier LO-leder Gerd Krisitiansen.

Mener snakk om todeling er avsporing

Sammen med lederne for Norsk olje og gass, Norsk Industri og Norges Rederiforbund har Kristiansen i går og i dag hatt møter i den felles arenaen KonKraft.

– Vi går ut med en felles uttalelse om viktigheten av petroleumsnæringen. Det er et sterkt signal når arbeidsgiver- og arbeidstakerforeningene står sammen om dette, sier Kristiansen.

De fire organisasjonene mener det blir en avsporing å snakke om todelingen av norsk økonomi.

– Deler av norsk industri går ikke dårlig på grunn av olje og gass. Det blir ikke større behov for papir i Europa selv om oljenæringen skulle gå dårlig. Vi må være glade for at det i alle fall er en næring som går godt, sier leder i Norsk olje og gass, Gro Brækken.

Les også: Vil presse mer olje ut av norsk sokkel med skatteendringer

–Kunnskapsdrivende

Jan Skogseth, leder i Aibel og medlem av Konkraft, legger til at halvparten av verdiskapningen innen leverandørindustrien er eksport.

– Denne næringen gir også det norske samfunnet et betydelig kompetanseløft. Petroleumsklyngen er Norges viktigste kunnskapsbase, sier han.

Konkraft-deltakerne er positive til signalene i den nye regjeringsplattformen.

– Den er bra på mange områder, og den understreker behovet for forutsigbarhet og langsiktighet, sier Skogseth.

Savner LoVe

Men de er skuffet over at det ikke kommer en konsekvensutredning for Lofoten og Vesterålen.

– Olje- og gassvirksomheten er av svært langsiktig karakter. Rammebetingelsene for denne næringen må derfor være akkurat det; forutsigbare og langsiktige. Det er viktig med stabilitet i planlegging av leteaktivitet på norsk sokkel, sier Brækken.

Hun understreker at det å be om en konsekvensutredning ikke er ensbetydende med å si ja til boring.

– En konsekvensutredning er kunnskapsinnhenting, det handler om å få fram et solid faktagrunnlag for en eventuell fremtidig beslutning om boring, understreker hun.

Les også:

Erstatter Findus med Barents-olje

Nå pepres Barentshavet med brønner

Lundin-funnet er like stort som Goliat  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.