KRAFT

70 000 tonn flis råtner i kulden: Gründer vil kaste toppsjef

PÅ VENT: 70 000 tonn flis på Averøy ligger og venter på å bli til pellets som skal skipes ut til energiprodusenter i Europa. Pelletslagrene på kontinentet er sterkt redusert etter kuldeperioden.
PÅ VENT: 70 000 tonn flis på Averøy ligger og venter på å bli til pellets som skal skipes ut til energiprodusenter i Europa. Pelletslagrene på kontinentet er sterkt redusert etter kuldeperioden. Bilde: Elizabeth Kjønø
Jannicke Nilsen
13. jan. 2011 - 10:41
Vis mer

Dårlig fliskvalitet, splid mellom gründere, ansatte og ledelsen og uenighet med en maskinleverandør har preget oppstarten av verdens nest største pelletsfabrikk på Smevågen på Averøy.

Nå sier medgründer Ole Kårvåg for første gang at administerende direktør Lars Frode Askheim bør ta sin hatt og gå.

- MÅ TA ANSVAR: Problemene Biowood har nå skyldes dårlig lederstrategi og feil prioriteringer, mener en av pelletsfabrikkens gründere, OIe Kårvåg.
Nå sier medgründer Ole Kårvåg for første gang at administerende direktør Lars Frode Askheim bør ta sin hatt og gå. - MÅ TA ANSVAR: Problemene Biowood har nå skyldes dårlig lederstrategi og feil prioriteringer, mener en av pelletsfabrikkens gründere, OIe Kårvåg. Elizabeth Kjønø

– Hafslund har en utfordring. De må vurdere om de har rett mann på rett plass. Jeg mener de ikke har det. Jeg mener direktøren er det største hinderet for at fabrikken lykkes, sier Kårvåg.

Les også:

Gigantanlegg

Da Teknisk Ukeblad besøkte anlegget til Biowood på Averøy i mai i fjor, få uker før miljøvernminister Erik Solheim erklærte anlegget for åpnet, var planen at fabrikken skulle starte pelletsleveransene i løpet av høsten.

Så langt har svært få pellets sett dagens lys.

Europas største pelletsfabrikk:

Europas største pelletsfabrikk: <br/> – Dette er et klimatiltak

Full av stein

Årsaken er en rekke tekniske problemer som har preget oppstarten. Det første store flispartiet som ble innkjøpt viste seg å være av dårlig kvalitet og full av stein.

Den monterte steinutskilleren i anlegget var ikke i stand til å ta unna den store steinen, noe som ødela maskinene og gjorde det vanskelig å behandle flisen før pelletsproduksjonen. I tillegg mangler en såkalt fliskutter, som maler flisen ned i mindre bestanddeler.

Stort tap

– Fabrikken skulle vært i produksjon nå. Jeg anslår totaltapet på mellom 70 og 80 millioner kroner, inkludert nedskrivning av verdien på flisen på 30 prosent, sier Kårvåg.

Den pågående forkullingsprosessen i den 70 000 tonn tunge flishaugen på anlegget, fører til at energiinnholdet reduseres. Biowood-ledelsen vil verken bekrefte eller avkrefte det påståtte totaltapet.

Etterlyser forpliktende biosatsing: Etterlyser forpliktende biosatsing:<br/> – Vil påvirke hele samfunnet

Leverandørstrid

Pelletsleverandøren har kompensert for deler av merkostnadene, mens det fortsatt er uenighet mellom Biowood og en utstyrsleverandør om hva maskinleveransen skulle inneholde.

– Maskin for steinutskilling skulle være del av en leveranse vi ikke har fått. Vår oppfatning er at leverandøren ikke har levert den, sier administrerende direktør Lars Frode Askheim.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gründere kjøpt ut

– Jeg bekrefter at det er stein i flisa. Det er naturlig, selv om det i våre spesifikasjoner står at det ikke skal være det fra leverandørens side. Når to slike ting inntreffer samtidig, så sier det seg selv at det blir vanskelig, sier Askheim, som ikke vil gå ut med detaljer om diskusjonen med den aktuelle maskinleverandøren.

Tidlig i høst ble gründerne og prosjektgruppen bak pelletsfabrikken, Møre og Romsdal biobrensen (MRBB) kjøpt ut av Hafslund, som i dag er heleier av Biowood Norway.

Les også: Norge henter skog fra Vest-Afrika

Kritiserer ledervalg

Medgründer Ole Kårvåg mener mange av problemene kunne vært unngått om Askheim og Hafslund ikke hadde kuttet båndet til prosjektgruppen og den kompetansen de sitter på.

– Vi fikk beskjed om at det ikke var behov for prosjektgruppa lenger, og det ble stopp i innkjøringen. Mange av systemene var ikke oppe, strukturen i fabrikken var ikke satt. Vi ble helt klart skjøvet ut for tidlig. Argumentet var å spare penger. Men det er blitt dyre penger, mener Kårvåg.

– Kjøpte feil flis

Kårvåg hevder ledelsen ved Biowood har gjort en rekke feil som har spolert oppstarten av pelletsfabrikken:

  • Flistypen i partiet på 70 000 tonn er mye større dimensjonert enn den flistypen som ble brukt i testkjøringen av anlegget.
  • Det første innkjøpte flispartiet på 70 000 tonn var altfor stort. Et parti på 10 000 tonn til prøveproduksjon ville medført langt mindre risiko.
  • Oppfølging av leveranser, framdrift og overlevering av anlegget har vært for dårlig håndtert fra ledelsens side.

– Det er en leders ansvar å påse at dette går etter hverandre. Her har det sviktet. Jeg mener problemene skyldes dårlig lederstrategi og feil prioriteringer, og jeg synes det mest redelige nå er å si i fra om det, sier Kårvåg.

Han legger til at han gradvis har kommet fram til denne konklusjonen etter at han ble frikoblet fra prosjektet i fjor høst.

AVVISER KRITIKKEN: - Vi skulle selvsagt ønske at vi kunne unngå å nedskrive verdien på den innkjøpte flisen, men på kjøpstidspunktet var det ingenting som tydet på at vi skulle få de oppstartsproblemene vi fikk, sier Biowood-direktør Lars Frode Askheim.
AVVISER KRITIKKEN: - Vi skulle selvsagt ønske at vi kunne unngå å nedskrive verdien på den innkjøpte flisen, men på kjøpstidspunktet var det ingenting som tydet på at vi skulle få de oppstartsproblemene vi fikk, sier Biowood-direktør Lars Frode Askheim. Elizabeth Kjønø

– Kjenner oss ikke igjen

Pelletsfabrikkens styreleder, direktør i Hafslund produksjon og varme, Per Kristian Olsen, vil ikke kommentere Kårvågs syn på Askheim.

– Jeg har ingen kommentarer til en tidligere gründers synsing om dagens direktør ved Biowood Norway, sier Olsen.

Askheim selv avviser flere av påstandene til Kårvåg, og sier flistørrelsen på storpartiet var avklart både i prosjektgruppen og mot leverandøren av prosessutstyret før innkjøpet av de 70 000 tonnene ble gjennomført.

– Ole Kårvåg har flere ganger etter at han forlot organisasjonen kommet med lignende påstander og uttalelser knyttet til prosjektet. Vi kjenner oss ikke igjen i Kårvågs virkelighetsbeskrivelse av hendelsesforløpet, så det får stå for en tidligere gründers regning, sier Askheim.

Les også:

– Naturlige problemer

– Vi har hele tiden jobbet systematisk med å få Biowood Norway klar for prøveproduksjon. Det er Europas største pelletsproduksjonsanlegg som skal i gang, dette er en komplisert øvelse som tar tid. Naturlig nok vil man kunne møte på flere innkjøringsutfordringer. Ingen andre anlegg av denne størrelsen har hatt en problemfri oppstart, sier Askheim.

I starten av september fikk fabrikksjef Bjørnar Loe ved Biowood Norway sparken, ifølge Dagens Næringsliv. Konflikten skal ha tilspisset seg etter at gründerne ble kjøpt ut. Fabrikksjefens stilling ble i forrige uke lyst ut. Askheim vil ikke kommentere årsaken til at fabrikksjef Bjørnar Loe sluttet.

– Vi har stilt et stort spørsmålstegn ved hele denne prosessen. Det er mange som lurer på hvorfor Loe måtte gå, sier Kårvåg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.