ØKONOMI

IMF: Saktere vekst i sikte for Europa

Europeisk økonomi gjorde det rimelig bra de siste månedene, men veksten er nå svakere, og det er flere utfordringer, sier Det internasjonale pengefondet IMF.

IMFs Europa-sjef Alfred Kammer under en pressekonferanse ved organisasjonens hovedkvarter i Washington, DC, fredag denne uken.
IMFs Europa-sjef Alfred Kammer under en pressekonferanse ved organisasjonens hovedkvarter i Washington, DC, fredag denne uken. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana
15. apr. 2023 - 08:40

– Europa står nå overfor tre utfordringer: Inflasjonen må bekjempes, veksten må styrkes, og stabilitet i finanssektoren må opprettholdes, sier IMFs Europa-sjef Alfred Kammer.

Han sier det går mot en klar nedgang i veksten framover, men de fleste landene vil unngå resesjon. For kontinentet som helhet ventes en vekst på 0,8 prosent i år, mot 3,6 prosent i fjor og 1,4 prosent neste år.

Kammer sier det er fare for resesjon i noen land, men langt mindre enn det som ble fryktet i januar. En varmere vinter enn ventet og resolutt handling fra regjeringenes side er grunnen til at det gikk bedre enn det kunne gått.

Frankrikes president Emmanuel Macron under en pressekonferanse i Elyséepalasset på mandag.
Les også

Utelukker ikke å sende soldater til Ukraina

Tyskland ventes å oppleve en mild resesjon i år, og slutter seg dermed til Storbritannia som de eneste G7-landene som ventes å få nedgang i 2023.

Inflasjonen fortsetter å være høy. Den er tosifret i de fleste østeuropeiske land og noen land også i vest, men det kan ventes noe lavere inflasjon på grunn av lavere energipriser, selv om husholdningenes utgifter fortsetter oppover, sier Kammer.

IMF spår en inflasjon på 5,6 prosent i de mer avanserte økonomiene i Europa, og 11,7 prosent i de framvoksende europeiske økonomiene.

Torsdag satte Vestre og EU-kommissær Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriavtalen, som er den første innunder Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor vår.
Les også

Inngår industripartnerskap: – Vinn-vinn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.