FORSVAR

I kveld avgjør Forsvaret trolig om de går i gang med hevingen

Værmeldingen avgjør.

Kranlekterne Rambiz og Gulliver ligger klare til å starte arbeidet med å heve den forliste fregatten Helge Ingstad.
Kranlekterne Rambiz og Gulliver ligger klare til å starte arbeidet med å heve den forliste fregatten Helge Ingstad. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
25. feb. 2019 - 10:53

Forsvaret venter på oppdatert værvarsel før det blir tatt en beslutning om arbeidet med å heve Helge Ingstad skal starte.

– Før endelig beslutning blir tatt, skal ROV (undervannsdroner) ta en siste inspeksjon av fortøyninger og oppkoblinger. Beslutning om heving tas sannsynligvis mandag kveld – dersom værprognosen er tilfredsstillende, melder Forsvaret mandag morgen.

Fare for dønninger

Kranlekterne Gulliver og Rambiz fortøyde ved havaristedet søndag ettermiddag, og står klare til å starte arbeidet med å heve den forliste fregatten KNM Helge Ingstad når prognosene tilsier forsvarlige værforhold. De skal løfte fregatten samtidig med til sammen fire kraner. Disse må løfte synkront, og kranlekterne må derfor ligge helt i ro ved siden av hverandre.

Værmeldingen antyder dønninger på onsdag, noe som skaper en liten usikkerhet på om man kan gjennomføre hevingsoperasjonen. Forsvaret avventer derfor en oppdatert værmelding mandag ettermiddag.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.