OLJE OG GASS

I fjor økte oljeproduksjonen for første gang på 14 år

Men store skjær i sjøen i 2015.

VNGs Pil & Bue-funn var et av de største funnene på norsk sokkel i fjor og ble gjort med boreriggen Transocean Arctic. Det dramatiske oljeprisfallet kan gjøre funn som dette vanskeligere: Analysebyrået Wood Mackenzie tror oljeselskapene kommer til å bruke lite penger på leting i år.
VNGs Pil & Bue-funn var et av de største funnene på norsk sokkel i fjor og ble gjort med boreriggen Transocean Arctic. Det dramatiske oljeprisfallet kan gjøre funn som dette vanskeligere: Analysebyrået Wood Mackenzie tror oljeselskapene kommer til å bruke lite penger på leting i år.
14. jan. 2015 - 10:55

Analysebyrået Wood Mackenzie (Woodmac) har nettopp gjort en analyse av produksjons- og leteaktiviteten på norsk sokkel i 2014.

I korte trekk viser den at olje- og gassproduksjonen økte for første gang etter å ha falt jevnt i 14 år.  

De endelige tallene fra Oljedirektoratet er ennå ikke sluppet, men en kalkulasjon av de tilgjengelige månedsrapportene fra 2014 understøtter dette: Produksjonen av olje, NGL og kondensat var i gjennomsnitt frem til november i fjor 1.871.363 fat oljeekvivalenter hver dag.

Dette er altså en liten oppgang fra den daglige produksjonen i 2013, som i gjennomsnitt var 1.816.666 fat oljeekvivalenter.

Les også: Her ser du hvorfor oljeprisen faller

Fem nye felt i gang

Til tross for store investeringstall ble kun fem felt satt i produksjon i fjor. Det er det laveste antallet siden 2011. Fire av dem er Statoil-operert og ligger i Nordsjøen, mens det siste er Lundins første feltutbygging: Brynhild.

Totalt er det 292 millioner utvinnbare fat oljeekvivalenter i disse feltene, som altså sørget for at produksjonen i fjor økte for første gang på 14 år.  

Fallende investeringer

Woodmac skriver videre i analysen at oljeprisfallet som begynte i fjor høst og har fortsatt inn i det nye året vil få oljeselskapene til å lete mindre etter olje, sørge for at det blir mindre kjøp og salg av eierandeler i felt og føre til lavere investeringer.  

Totalt sett forventer analysebyrået et investeringsfall på 25 prosent i 2015, fra 187 milliarder kroner i fjor til 136 milliarder i år.

– Usikkerheten rundt oljeprisen og fremtidig inntjening på prosjekter betyr at kutt i investeringer og leteaktivitet er uunngåelig for den norske sektoren i 2015, skriver nordsjøanalytiker Malcolm Dickson.

Les også: Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

Mye leting, men få funn

Til tross for oljeprisfallet i fjor, var leteaktiviteten på et høyt nivå. Det var rekord i antall lisenstildelinger, mens det ble boret 59 lete- og avgrensningsbrønner (som er det samme som i 2013). Boringene førte til funn på 817 millioner fat oljeekvivalenter, som ligger tett opptil gjennomsnittet de siste ti årene.

Av de 59 brønnene som ble boret, var 44 letebrønner. Resultatet av disse var nedslående, noe som ble understreket gjennom Statoils mislykkede borekampanje i Barentshavet i fjor sommer.

– Det var bare fire funn vi ville klassifisert som kommersielle eller som sannsynlige utbyggingsprosjekter, skriver Dickson.

Les også: Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper

Dro opp gjennomsnittet

Det var imidlertid noen lyspunkter, spesielt VNGs Pil og Bue-funn i Norskehavet, som kan inneholde totalt 135 millioner fat oljeekvivalenter. Her er det eksisterende infrastruktur i området, som gjør at funnet mest sannsynlig blir bygget ut.

I tillegg gjorde Lundin suksess med Alta-funnet i Barentshavet. Funnet kan i beste fall vise seg å være på over 400 millioner fat oljeekvivalenter, der det aller meste er olje. I tillegg har samme selskap allerede Gohta-funnet som ligger like i nærheten med mulighet for godt over 200 millioner fat.

Les også: Disse 7 brønnene ga best uttelling i 2014

Statoil leder an

Woodmac bemerker at Statoil var den største investoren på norsk sokkel i fjor. Selskapet sto for en tredjedel av de 187 milliarder kronene som ble investert.

Av disse 187 milliardene ble to tredjedeler brukt på produserende felt, mens 70 milliarder ble brukt på nye prosjekter (som Enis Goliat-prosjekt).

Senioranalytiker Dickson sier nå det vil bli vanskelig å tjene penger på noen av avtalene som ble inngått i 2014.

– Verdien på olje- og gassandeler som ble kjøpt og solgt i fjor hadde en verdi på 41 milliarder kroner, som er 50 prosent høyere enn rekorden i 2013. Men mye av aktiviteten skjedde da oljeprisen lå på 100 dollar fatet. Når vi ser på 2015 vil den store utfordringen nå være å få verdi ut av disse avtalene gitt at oljeprisen har falt dramatisk, skriver han.

Les også:

Oljeprisfallet er ingen kortsiktig korreksjon

Derfor kan oljekrisen faktisk være en fordel

Nå er ingen av prosjektene i Barentshavet lønnsomme  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.