OLJE OG GASS

Derfor kan oljekrisen faktisk være en fordel

Kan bli tvunget til å tenke nytt.

Løsning: Subseateknologien ble utviklet da det var krise i oljebransjen. Her er undervannsløsninger levert av FMC Technologies på Tordis.
Løsning: Subseateknologien ble utviklet da det var krise i oljebransjen. Her er undervannsløsninger levert av FMC Technologies på Tordis. Bilde: FMC Subsea
Ina AndersenIna AndersenJournalist
21. des. 2014 - 09:26

OG21

  • OG21 ble opprettet av Olje- og energi­departementet i 2001 og er en gruppe som består av oljeselskaper, universiteter, forskningsinstitusjoner, leverandører og myndigheter som samarbeider om å utvikle og gjennomføre en nasjonal teknologistrategi.
  • Målet er å styrke forskning, utvikling, demonstrasjon og kommersialisering av teknologier som kan løse framtidens utfordringer i oljeindustrien.

«Nød lærer naken kvinne å spinne», heter det i ordtaket.

Sveinung Fjose, partner og daglig leder­ i Menon, tror nettopp det er det som vil skje framover i olje- og gassbransjen, som står foran en formidabel oppgave med å kutte i de stadig økende kostnadene på norsk sokkel.

Han tror situasjonen i næringen gjør at olje­selskapene ser seg nødt til å henvende seg til markedet på en ny måte, hvor de lemper på kravene og heller ber markedet vise hva de har å tilby.

– Det kan åpne opp for at ny teknologi lettere får innpass. Det var jo for eksempel mens det var krise i bransjen at vi fikk subseateknologien, sier Fjose til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her ser du hvorfor oljeprisen faller

Låst til gammel teknologi

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om rapporten fra OG21, som viser at det finnes eksisterende teknologi som kan få ned kostnadene på norsk sokkel, men at oljeselskapene ikke tar dem i bruk. Rapporten ble presentert under OG21-forum i Stavanger i november, hvor representanter fra oljeselskaper, universiteter, forskningsinstitusjoner, leverandører og myndigheter var samlet.

Fjose poengterte her at innkjøp i næringen er preget av at oljeselskapene stiller for mange detaljkrav når de går ut i markedet.

– Oljeselskapene tar etter de innkjøpstabber som gjøres i offentlig sektor. I likhet med offentlig sektor stiller de detaljerte krav til leveransen, i stedet for å be markedet om det beste produktet. Dette låser leveransene til dagens teknologi, i stedet for å tilstrebe morgendagens teknologi, poengterer han.

Han legger til at dette også skaper unødvendig byråkrati.

– Og at de ulike oljeselskapene stiller ulike krav bidrar til å øke byråkratiet og kostnadene ytterligere.

Les også: NHO om oljekuttene: – På kort sikt ser det veldig dystert ut

– Begynner å se alvoret

Fjose tror motvilje mot risiko forklarer hvorfor oljeselskapene ikke før har tatt i bruk den nye teknologien som finnes.

– Det er skremmende når en så stor bransje begynner å låse seg til gammel teknologi, det gir dårligere og dyrere løsninger, fordi du begrenser konkurransen. Og du må ta risiko for å tjene penger. Det er jo en regel som nærmest er skrevet i stein, framhever han.

Han tror likevel dette nå kan endre seg med den nye økonomiske hverdagen i bransjen, fordi oljeselskapene selv ser at de må endre metode.

– De er nødt til det for å spare kostnader. Og her er det enorme summer å spare på å åpne opp for ny teknologi. OG21 har vist at man bare innenfor boring og brønn kan spare 20 milliarder i året ved å ta i bruk eksisterende teknologi. Tenk hva en kan spare på toppside og subsea. Jeg tror imidlertid oljeselskapene begynner å innse alvoret. Vi har fått signal om at de nå vil droppe enkelte detaljkrav, sier han.

Også for leverandørindustrien vil det måtte bli forandringer. De er blitt litt late av de gode tidene i bransjen, mener Fjose.

– Hvorfor skulle de utvikle ny teknologi, når de kan selge den de allerede har i stor skala? Men nå vil det endres, leverandørene må finne nye løsninger for å klare å være konkurransedyktige. Jeg tror vi vil se at det utvikles mer ny teknologi framover som følge av krisen.

Les også: Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper

Ut mot byråkratiet

Olje- og energiminister Tord Lien var inne på noe av det samme i sin tale på OG21-forum. Han gikk ut mot byråkratiet i bransjen og ba dem kutte i antall papirer og dokumenter.

– De som har rettigheter på norsk sokkel har også plikt til å nyttiggjøre seg disse best mulig. Det innebærer også en plikt til å holde kostnadene i sjakk, sa ministeren.

Lien trakk også fram standardisering og ny teknologi som to andre viktige elementer i å få bukt med «kostnadstrollet» på norsk sokkel.

Les også:

– Sverdrup må bygges på en slik måte at norske leverandører er konkurransedyktige

Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.