OLJE OG GASS

I februar tippet TU-leserne hva oljeprisen ville være ved utgangen av 2015

De aller, aller fleste bommet grovt.

Oljeprisen har fått kraftig gjennomgå i løpet av 2015. Det har gått kraftig utover arbeidsplasser, investeringer og skatteinntekter.
Oljeprisen har fått kraftig gjennomgå i løpet av 2015. Det har gått kraftig utover arbeidsplasser, investeringer og skatteinntekter. Bilde: Colourbox
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
29. des. 2015 - 09:53

I februar 2015 hadde oljeprisen rukket å gå både opp og ned siden årsskiftet. I forbindelse med en artikkel om landrigger i USA, lagde Teknisk Ukeblad også en spørreundersøkelse om hva leserne trodde oljeprisen ville være ved utgangen av 2015.

Oljeprisen lå da på 61 dollar fatet og det store flertallet av respondentene på den uhøytidelige undersøkelsen var svært positive til oljeprisutviklingen gjennom resten av året. 

I skrivende stund ligger oljeprisen på rett i overkant av 37 dollar fatet. De aller færreste tippet at prisen ville ligge i dette prissjiktet: 4,1 prosent av respondentene tippet nemlig at prisen ved utgangen av 2015 ville ligge mellom 25 og 50 dollar fatet.  

Etter alle solemerker, men med forbehold, vil prisen ligge i dette sjiktet frem til nyttårsaften.

Mellom 75 og 100 dollar

Det var rett i overkant av 6500 personer som svarte på leserundersøkelsen til Teknisk Ukeblad. Som de fleste sikkert forstår, er tallene fra undersøkelsen kun en indikasjon på en trend, og ikke noe faglig holdbart forskningsresultat.

Likevel er tendensen klar: De aller fleste som svarte, mente at prisen skulle opp. Over 50 prosent – nærmere bestemt 52,9 prosent mente at prisen skulle opp til et sted mellom 75 og 100 dollar fatet.

8 prosent mente at den skulle enda mer opp, og at den ved årsskiftet skulle ligge mellom 100 og 125 dollar. 27,7 prosent trodde derimot at prisen ville ligge mellom 50 og 75 dollar. Også de tok grundig feil.

Men Teknisk Ukeblads lesere var i godt selskap om å bomme på oljeprisutviklingen. I en artikkel Dagens Næringsliv skrev ved årsskiftet 2014/2015, hadde de snakket med et stort utvalg eksperter.

De aller fleste mente at oljeprisen skulle oppover. Men ingen trodde den skulle over 100 dollar fatet igjen, ifølge artikkelen.

Spådde pris på 30-tallet

Men det var også enkelte som holdt mulighetene for oljepris ned på 30-tallet åpne. Blant dem var aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank.

– Det kan bli 30 dollar for alt jeg vet, men det er kanskje mer realistisk med en pris på 40 – 50 dollar, sa Hermanrud i Swedbank til NRK.

Også Saudi-Arabias prins Prince Alwaleed var overbevist om at oljepristoppen for lengst var nådd.

Alwaleed uttalte at oljeprisen aldri skal over 100 dollar fatet igjen. Det kom frem i et intervju med USA Today, referert av dn.no.

Det er mindre etterspørsel og overproduksjon. Begge deler er oppskrifter for et kræsj i olje. Og det er det som skjedde. Det er en «no-brainer», sa Alwaleed til USA Today.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.